Mandag morgen børsmeldte Elektroimportøren sin intensjon om notering på Euronext Growth (tidligere Merkur Market). I forbindelse med noteringen skal en rekke utvalgte aksjonærer selge aksjer, samtidig som at en håndfull såkalte hjørnestensinvestorer har forpliktet seg til å kjøpe aksjer for til sammen 385 millioner kroner.

En av disse er WQZ Investments Group, som går inn med 95 millioner kroner.

John Fredriksens Seatankers har ennå ikke gått ut med noen informasjon om den nye strukturen i familieselskapet. Likevel tyder mye på at de to første investeringene nå er på plass.
John Fredriksens Seatankers har ennå ikke gått ut med noen informasjon om den nye strukturen i familieselskapet. Likevel tyder mye på at de to første investeringene nå er på plass. (Foto: Elin Høyland)

Det kommer etter at det forrige uke ble klart at WQZ Investments spytter inn nær 428 millioner i det svenske innredningsselskapet Itab, der Vegard Søraunet også er blitt foreslått som styremedlem som representant for WQZ.

Det er foreløpig uklart akkurat hvordan selskapet er bygget opp, men de to investeringene den siste uken er altså på over en halv milliard norske kroner.

Alt tyder på at det er milliardær John Fredriksen som står bak.

Koblinger

Vegard Søraunet ble nemlig tidligere i høst ansatt som ny investeringsdirektør i Seatankers, selskapet John Fredriksen kontrollerer en rekke av sine eierinteresser gjennom. Samtidig med ansettelsen av Søraunet kunngjorde Seatankers at det ville etablere en ny struktur, med fokus på langsiktig og aktivt eierskap utenfor virksomhetene shipping og offshore, som er noe av det Fredriksen har bygget sin formue på.

Den nye satsingen er ennå ikke kjent under et navn, men Søraunets styreplass i Itab, samt Fredriksen-koblinger til flere i WQZ-ledelsen, peker mot at det er milliardæren som står bak selskapet.

Ifølge nettstedet Opencorporates, samt kypriotiske selskapsregistre, er nemlig flere av de som er oppført i WQZ-ledelsen også involvert i andre Fredriksen-selskaper.

Eksempelvis er Spyros Episkopou oppført som direktør i WQZ. Selskapet er for øvrig registrert på Kypros, landet Fredriksen har sitt statsborgerskap fra. Episkopou er dessuten administrerende direktør i Seatankers og direktør i Fredriksen Family Art Company.

Eirini Santhi Theocharous, som er oppført som direktør i WQZ, kan også knyttes til Fredriksen Family Art Company, der hun ifølge kypriotiske selskapsregistre er oppført som direktør. Kunst-armen i Fredriksen-imperiet fikk oppmerksomhet i fjor sommer, da det inngikk en kunstavtale med Nasjonalmuseet. Hun er også en av direktørene i Hemen Holding, selskapet Fredriksen har plassert flere av sine børsnoterte eierandeler i.

Kyriakos Kazamias er på sin side oppført som direktør i både WQZ og Hemen Holding, mens Marios Saveriadis fungerer som sekretær for både WQZ, Hemen Holding og Fredriksen Family Art Company.

Letter ikke på sløret

DN har vært i kontakt med Vegard Søraunet mandag ettermiddag, og stilt spørsmål rundt oppbyggingen av WQZ og investeringen i Elektroimportøren. Han ønsket ikke å gi noen kommentar.

Da den svenske avisen Dagens Industri først omtalte WQZ-deltagelsen i kapitalinnhentingen forrige uke, ville Søraunet heller ikke da si noe om den foreslåtte plassen i selskapets styre, ei heller hvem som står bak WQZ.

Han viste til at den forestående rekapitaliseringsplanen i Itab skal vedtas på en ekstraordinær generalforsamling i januar.

Det er i Seatankers John Fredriksens nærmeste rådgivere jobber. Fra dette selskapet har Fredriksen-gruppen kontrollerende eierinteresser i en rekke børsnoterte selskaper som laksegiganten Mowi, tankrederiet Frontline, tørrlastrederiet Golden Ocean Group, riggselskapet Seadrill og eiendomsselskapet Norwegian Property.

Søraunet begynte allerede i jobben som investeringsdirektør i Seatankers 1. september, og kom fra en jobb som investeringsdirektør hos fondsforvalteren Odin.

– Det er aktivt eierskap og langsiktig verdiskaping som er min store interesse. Å få muligheten til å ta dette til neste nivå med en ny struktur under Seatankers, er en fantastisk mulighet. Seatankers-systemet representerer et unikt investeringsmiljø, og har etter min mening de rette forutsetningene for et enda mer aktivt, strategisk og finansielt utøvende eierskap, sa Søraunet da ansettelsen kom på plass. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.