John Fredriksens riggselskap Seadrill legger frem et betydelig lavere resultat onsdag, og melder om at det bytter toppsjef.
Selskaper melder om omsetning på 569 millioner dollar, og driftsresultat på 83 millioner dollar. Driftsresultatet i tilsvarende kvartal i fjor endte på 328 millioner dollar.
Selskapet fikk et justert resultat, ebitda, på 291 millioner dollar i første kvartal 2017, mot 528 millioner dollar i samme periode året før. Det var på forhånd ventet 255 dollar, ifølge estimater hentet inn av Blooberg fra 12 analytikere i forkant av resultatfremleggelsen.
Seadrill skyter fart på Oslo Børs i etter fremleggelsen.
Følg markedet på DN investor her.
Selskapet melder om at Anton Dibowitz vil ta over toppsjefjobben i selskapet fra nåværende toppsjef Per Wullf i juli. Dibowitz er i dag kommersiell direktør, CCO, i selskapet. Wullf vil fortsette som styremedlem i selskapet, opplyser selskapet.
Selskapet, som er notert på børs både i USA og i Norge, steg kraftig på børs i begge landene i forkant av førstekvartalstallene. I Oslo steg aksjen over ti prosent, til 4,69 kroner aksjen, mens selskapet steg med over vel 15 prosent på New York-børsen, til 0,6 dollar, utover kvelden. Oppgangen kan komme av spekulasjoner i markedet om at selskapets gjeldskrise går mot en løsning.
I 2013 var aksjekursen i selskapet oppe på 290 kroner aksjen. Etter at oljeprisfallet i 2014 førte til et stadig tøffere riggmarked har selskapets aksjekurs stupt til dagens nivå, et kursfall på omtrent 97 prosent. Seadrill skjøt fart på børs både i USA og Oslo tirsdag, i forkant av resultatfremleggelsen.
Jobber på spreng
– Jeg jobber cirka 18 timer i døgnet og vil jobbe dag og natt de neste tre til fire ukene. Jeg har et veldig tett program og har ikke ett eneste minutt å kaste bort.
73 år gamle John Fredriksen var krystallklar på hva som er det viktigste for ham da Dagens Næringsliv intervjuet ham i starten av april. Da hadde selskapet meldt om at utsettelse for tre av lånene til det kriserammede riggselskapet.
Til sammen utgjør lånene 24,4 milliarder kroner av samlede låneforpliktelser på 110 milliarder kroner. Meldingen om utsettelsen 4. april beroliget ikke aksjonærene i Seadrill. Siden offentliggjøringen i april og frem til offentliggjøringen av selskapets rapport for første kvartal har aksjekursen i selskapet sunket med nær 70 prosent.
Årsaken er dystre utsikter for selskapets aksjonærer. I meldingen 4. april understreket selskapet at arbeidet med å restrukturere selskapets gjeld ville innebære store tap for eierne av selskapets obligasjonslån og at det vil være minimale verdier igjen til selskapets aksjonærer.
- Det blir en utvanning på aksjonærene, og det samme gjelder obligasjonseierne, sånn som vi ser det, sa John Fredriksen til Dagens Næringsliv da.
Seadrill-ledelsen opplyste også om at en restrukturering sannsynligvis vil innebære bruk av lignende rettsprosesser som finnes under den amerikanske konkursbeskyttelsen, Chapter 11. Et av de spørsmålene er om Seadrill får med seg de viktigste interessentene på en såkalt pre-pack, der restruktureringen i hovedsak er avtalt før en rettsprosess som har til hensikt å tvinge løsningen gjennom, eller om selskapet går for en «hard» løsning uten forhåndsavtaler.
Siden starten av april har Seadrill også forhandlet frem en løsning for det tilknyttede oljeserviceselskapet Archer som Seadrill har vært med å finansiere.
Nytt riggselskap
Parallelt med de omfattende forhandlingene om en løsning for Seadrill og andre selskaper i Fredriksen-sfæren, har den London-baserte nordmannen etablert et nytt riggselskap, Northern Drilling. Fredriksens private selskap Seatankers har gått inn med halvparten av 230 millioner dollar, tilsvarende vel 1,9 milliarder kroner, i ny egenkapital. Planen er å notere selskapet på Oslo Børs.
– Det er jo for å hjelpe Seadrill. Samtidig er det for å kjøpe «distressed assets», sa Fredriksen til DN i april.
Såkalte distressed assets er eiendeler eller selskaper med finansielle problemer.
Fredriksen ser en bedring i det skadeskutte riggmarkedet.
– Ratene har ikke snudd ennå, men det er økning i tilbudsaktiviteten, sa Fredriksen, uten å ville spå når markedet kommer til å snu.
– Jeg vil ikke spå. Alle jeg kjenner, har tatt feil, men vi prøver nå å lage en langsiktig og robust løsning, sier han.
Feilfinansiering
John Fredriksen har tidligere vært klar på at Seadrills problemer skyldes feilfinansiering av selskapet noe han til dels har gitt Tor Olav Trøim, hans mangeårige samarbeidspartner skylden for.
– Problemet var at det gikk for fort. Selskapet var feilfinansiert. En kjøpte et par firmaer som ikke skulle vært kjøpt, et cetera, et cetera. Men, vi prøver å rydde opp. Alle stakeholders må bidra for å få dette til, sa Fredriksen til DN i april.
– Tar du selvkritikk på noe?
– Jeg skulle stoppet, skrudd igjen kranen og stoppet mye tidligere. Vi får ta det ved en annen anledning. Nå har vi et godt stykke arbeid foran oss, sa John Fredriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.