Riggkjempen Seadrill, som har shippingmilliardæren John Fredriksen som hovedaksjonær og styreleder, øker lånerammen til datterselskapet North Atlantic Drilling til 150 millioner dollar. Det tilsvarer oppunder 1,3 milliarder kroner. Det opplyser Seadrill i en børsmelding. 

Seadrill opplyser også at det utsetter betalingsfristen til 31 juli. 

Lånefasiliteten ble i utgangspunktet inngått 31. januar i år, og var på 25 millioner dollar. I april ble lånerammen økt til 50 millioner dollar og fristen utsatt til 30. juni, ifølge Seadrill. 

«Denne midlertidige finansieringsløsningen har kommet på plass samtidig som bredere restruktureringsforhandlinger pågår i begge selskaper», heter det i meldingen. 

Riggkjempe i trøbbel

I slutten av mai fikk Seadrill et forslag til refinansieringsløsning fra selskapets kreditorer. Det kom frem i selskapets kvartalsrapport, lagt frem 25. mai, der selskapet også opplyser at det bytter toppsjef.

Selskapet er gjennom en av norgeshistoriens mest omfattende restruktureringsprosesser etter at det havnet i gjeldstrøbbel som følge av oljeprisfallet i 2014. 

– Jeg jobber cirka 18 timer i døgnet og vil jobbe dag og natt de neste tre til fire ukene. Jeg har et veldig tett program og har ikke ett eneste minutt å kaste bort, har Fredriksen selv sagt.

Han var krystallklar på hva som er det viktigste for ham da Dagens Næringsliv intervjuet ham i starten av april. Da hadde selskapet meldt om at utsettelse for tre av lånene til det kriserammede riggselskapet.

Til sammen utgjør lånene 24,4 milliarder kroner av samlede låneforpliktelser på 110 milliarder kroner. Meldingen om utsettelsen 4. april beroliget ikke aksjonærene i Seadrill. Siden offentliggjøringen i april og frem til offentliggjøringen av selskapets rapport for første kvartal har aksjekursen i selskapet sunket med nær 70 prosent.

Årsaken er dystre utsikter for selskapets aksjonærer. 4. april understreket selskapet at arbeidet med å restrukturere selskapets gjeld ville innebære store tap for eierne av selskapets obligasjonslån og at det vil være minimale verdier igjen til selskapets aksjonærer.

– Det blir en utvanning på aksjonærene, og det samme gjelder obligasjonseierne, sånn som vi ser det, sa John Fredriksen til Dagens Næringsliv da.

Kan gå mot skifteretten

Seadrill-ledelsen opplyste også om at en restrukturering sannsynligvis vil innebære bruk av lignende rettsprosesser som finnes under den amerikanske konkursbeskyttelsen, Chapter 11. Et av de spørsmålene er om Seadrill får med seg de viktigste interessentene på en såkalt pre-pack, der restruktureringen i hovedsak er avtalt før en rettsprosess som har til hensikt å tvinge løsningen gjennom, eller om selskapet går for en «hard» løsning uten forhåndsavtaler.

Toppsjefen i selskapet, Per Wullf, har tidligere uttalt at han er «temmelig sikker» på at Seadrill ender i retten.

Siden starten av april har Seadrill også forhandlet frem en løsning for det tilknyttede oljeserviceselskapet Archer som Seadrill har vært med å finansiere.

Feilfinansiering

John Fredriksen har tidligere vært klar på at Seadrills problemer skyldes feilfinansiering av selskapet noe han til dels har gitt Tor Olav Trøim, hans mangeårige samarbeidspartner skylden for.

– Nå sitter vi igjen med skjegget i postkassen etter de finans­karene, sa Fredriksen til DN i januar.(Vilkår)

Slik bruker politiet den nye "utlending"-appen
DN ble med spanere fra Oslo politidistrikts seksjon for utlendingskontroll på jobb.
02:09
Publisert: