– Jeg skal hoppe på flyet om en time, sier Norske Skogs styremedlem Jon-Aksel Torgersen (65) over telefon fra Singapore.

Meldingen fra Aker og Oceanwood satte fyr på aksjene til Norske Skog, og styret i selskapet skrev torsdag ettermiddag at det sannsynligvis begjærer seg konkurs.

I så fall taper aksjonærene alt.

For Torgersen betyr det et tap på 30 millioner kroner.

«Få en norsk sving»

Gjennom investeringsselskapet Fiducia er han papirkonsernets fjerde største aksjonær med 2,2 prosent av aksjene. Aksjene var torsdag verd 1,5 millioner kroner. Anskaffelsesverdien er på over 30 millioner kroner.

Torgersen ønsker ikke å kommentere tapene, men sier han ble overrasket over meldingen om at Kjell Inge Røkkes Aker og obligasjonseieren Oceanwood vil kjøpe Norske Skog as, som eier papirfabrikkene.

– Men hvis du snur på det og ser på det positive, så er det tunge aktører som kommer inn og arbeider for at selskapet skal bli sydd sammen på en ordentlig måte. Det som er viktig er å få en norsk sving på det, så får vi se hva som blir utfallet, sier han.

I tillegg til å være styremedlem og en av selskapets mest standhaftige aksjonærer, er Torgersen også konsernsjef i skipsmeglerhuset Astrup Fearnleys, som er Norske Skogs tredje største aksjonær med 3,04 prosent av aksjene.

Holder på aksjene

Bilkonsernarving Bertel Otto Steen (69) er en av dem som har kjøpt seg mer og mer opp i Norske Skog i år. Gjennom SES as er han nest største aksjonær med 12 millioner aksjer. Dem skal han holde på inntil videre.

– Jeg ser an situasjonen. Det er så uoversiktlig. Jeg er veldig spent, sier han.

– Ble du overrasket over meldingen fra Aker og Oceanwood?

– I grunnen så ble jeg det. Jeg hadde håpet at man skulle lykkes på det sporet styret hadde, sier Steen, som ikke har oversikt over hvor mye han eventuelt taper på en konkurs.

Kirurg med timing

En annen veldig aktiv aksjonær i det konkurstruede papirkonsernet er kirurg og hobbyinvestor Karl Iver Hanvold. Han har truffet blink opptil flere ganger på å kjøpe og selge på riktig tidspunkt, og har tjent millioner av kroner på god timing.

Siste aksjonærutskrifter viser Hanvold nå sitter på 1,33 prosent av aksjene i selskapet og er blant selskapets ti største aksjonærer.

Aksjekursen til Norske Skog stupte nær 60 prosent i løpet av torsdagen og verdien på kirurgens aksjepost ble barbert med rundt 1,4 millioner kroner på få timer. (Vilkår)

Dette skjer i Norske Skog
Bård Bjerkholt kommenterer: Dette skjer i Norske Skog.
02:06
Publisert: