– Nå skal jeg tenke meg om. I dag skal jeg gå meg en lang tur.

Det sier nylig avgått toppsjef i gjeldsinvesteringsselskapet B2Holding, Olav Dalen Zahl.

– Jeg har jo tenkt til å jobbe i mange år til og er klar for nye utfordringer.

Torsdag morgen kom børsmeldingen om den brå avgangen, og Dalen Zahl fikk det travelt med å svare på telefoner før en tur rundt Nøklevann i Østmarka i Oslo.

B2Holding-aksjen falt nærmere 14 prosent på nyheten om avgangen. Det tilsvarer et fall i markedsverdi på 550 millioner kroner.

Som en av gründerne bak selskapet har Dalen Zahl vært med helt fra oppstarten i desember 2011. Siden den gang har selskapet vokst til 2500 ansatte i 23 land.

Men siden i fjor har selskapet fått kraftig bank på Børsen. Fra toppnoteringen våren 2018 har selskapet mistet 60 prosent av markedsverdien på Oslo Børs.

– Dette har vært en veldig spennende reise gjennom åtte år. De utfordringene vi har hatt underveis har vi tatt tak i løpende. Effektiviseringsarbeidet har tatt tid og vil videreføres av den nye ledelsen, sier Dalen Zahl om avgangen.

Avviser dramatikk

Både han og styreleder Jon H. Nordbrekken understreker at avgangen skjer uten dramatikk. På spørsmål om hvorfor Dalen Zahl må gå av på dagen, før selskapet har funnet en ny leder, svarer styreleder Nordbrekken slik:

– Når et lederskifte skjer, er det normalt at det skjer ganske kvikt. Ingen i selskapet har noe dårlig forhold til Olav, tvert imot. Et samlet styre står bak dette strategiske valget, sier han.

Styrelederen sier selskapet trenger en effektiviseringsprosess med søkelys på kostnader.

– Og vi mennesker er forskjellige: Noen er gode på det ene, og noen er gode på det andre. Nå trenger vi en ny type ledelse. Vi er ikke eksperter på alt noen av oss.

Eks-toppsjef Dalen Zahl er ikke uenig.

– Det er jo sant, det.

– Hva er du god på?

– Det å skape en god organisasjon og få med seg folk, er jeg nok for eksempel god på.

B2Holdings finansdirektør Erik Just Johnsen skal fungere som midlertidig toppsjef til en ny er på plass.

– Noen har ødelagt for andre

Styreleder i B2Holding, Jon Harald Nordbrekken.
Styreleder i B2Holding, Jon Harald Nordbrekken. (Foto: Mikaela Berg)

Styreleder Nordbrekken sier selskapet nå går fra en gründerbedrift til en industriell fase. Om det dramatiske fallet i selskapets markedsverdi sier han dette:

– Det er jo ikke noe hyggelig at markedsverdien har gått ned, men det gjelder hele industrien. Så har vi hatt noen selskaper utenfor Norden som har vært negative for bransjen, som har ødelagt for andre, for å si det sånn.

Han vil ikke si mer om hvem disse er.

– Jeg vil ikke gi noen navn nå, men det gjelder ingen nordiske aktører.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.