Europeiske aksjer har steget med seks prosent siden Emmanuel Macron vant første runde i det franske presidentvalget 23. april og med 12 prosent siden årsskiftet, og har dermed knust alle andre regioner i år, med unntak av fremvoksende markeder. 

Den amerikanske storbanken JP Morgan ser én veldig god driver for videre oppgang for europeiske aksjer: hvor dårlig de har gjort det etter finanskrisen sammenlignet med amerikanske aksjer.

Investorene snur seg mot Europa

MSCI-indeksen måler utviklingen i aksjemarkedene enten globalt eller i bestemte regioner. Under finanskrisen falt indeksen i både USA og euroområdet. 

Fra indeksen traff bunnen under finanskrisen i henholdsvis november 2008 i USA og mars 2009 i Europa, har amerikanske aksjer steget med 723 prosent frem til i dag, mens europeiske aksjer har steget med 130 prosent.

– Til tross for den gode kortsiktige utviklingen gir den svake utviklingen mot amerikanske aksjer siden finanskrisen rikelig med spillerom for en videre oppgang, skriver finansanalytiker Patrik Schöwitz i JP Morgan Asset Management i en rapport mandag. 

Forventninger til vekst i fortjeneste per aksje i euroområdet har økt til 25 prosent fra om lag 12 prosent i starten av året, skriver han i rapporten. 

– Hvis investorenes kapitalstrøm returnerer til Europa – og ferske data viser at det går den veien – kan det være en nøkkeldriver for videre oppgang for europeiske aksjer, skriver Schöwitz.

Italia kan dempe entusiasmen

Men banken er ikke utelukkende positiv til europeiske markeder. Politisk risiko i euroområdet kommer til å være en negativ faktor på mellomlang sikt, som vil være med på å dempe kjøpelysten litt. 

Selv om Macron roet aksjemarkedene, har bekymringene langt ifra forsvunnet, tror banken, og peker på valget i Italia i 2018 og hissige brexit-forhandlinger som en potensiell trigger for kaos i markedene.

JP Morgan setter også en knapp på fremvoksende markeder og det japanske aksjemarkedet. Japanske aksjer har hatt en enda dårligere utviklingen mot det amerikanske markedet enn det europeiske aksjer har, og kombinert med forutsetninger om sterk inntjeningsvekst hos japanske selskaper tror banken at landet vil levere positivt i 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skyter Nord-Korea opp en ny rakett
Pyongyang, Nord-Korea 15.5.2017. Nord-Korea bekrefter oppskytingen av et ballistisk missil søndag og omtaler testen som vellykket. Den statlige nyhetskanalen KRT viste mandag et tv-innslag av oppskytingen der Kim Jong-un var tilstede. Kilde: AP
00:55
Publisert: