Onsdag kveld kom meldingen om at investor Jan Haudemann-Andersens Datum har solgt 12 millioner aksjer i e-læringsselskapet Kahoot. Det ble ikke opplyst til hvilken kurs salget ble gjort, men legger man onsdagens sluttkurs til grunn har den solgte aksjeposten en verdi på rundt 709 millioner kroner.

Haudemann-Andersens Datum sitter dermed igjen med 40,1 millioner aksjer i Kahoot, noe som tilsvarer en eierandel på 8,5 prosent. Datums beholdning har en papirverdi på nær 2,4 milliarder kroner med dagens sluttkurs på 59,1 kroner.

DN har vært i kontakt med Haudemann-Andersen onsdag kveld, men investoren hadde ingen kommentar til nedsalget.

I tillegg til å være storeier i Kahoot er Haudemann-Andersens Datum også største eier i kreftvaksineselskapet Vaccibody, som gikk på børs i fjor høst.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa har kjøpt aksjer for 55 millioner kroner.
Kahoot-sjef Eilert Hanoa har kjøpt aksjer for 55 millioner kroner. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Toppsjef Hanoa kjøper aksjer for 55 mill.

Ikke lenge etter meldingen om Haudemann-Andersens nedsalg, skriver Kahoot i en ny børsmelding at både toppsjef Eilert Hanoa og et Softbank-tilknyttet fond har kjøpt Kahoot-aksjer til kurs 55,55 kroner per stykk.

  • SB Northstar LP, et fond kontrollert av Softbank, har kjøpt 100.000 aksjer. Etter transaksjonen eier Softbank rett over 75 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 15,88 prosent. Det japanske konglomeratet er Kahoots største aksjonær.
  • Glitrafjord as, et selskap heleid av toppsjef Hanoa, har kjøpt én million aksjer. Med en kurs på 55,55 kroner betyr det at Hanoa har kjøpt aksjer for drøyt 55 millioner kroner. Etter transaksjonen eier Hanoa 41,2 millioner aksjer i selskapet han leder, tilsvarende 8,72 prosent.

Hanoas aksjer har i dag en papirverdi på om lag 2,4 milliarder kroner.

Suksesshistorien Kahoot

Kahoot har vært en av Børsens store suksesshistorier siden børsnoteringen i 2019. Da ble selskapet priset til rundt fem milliarder kroner. Ved handelsslutt onsdag hadde selskapet en markedsverdi på 27,9 milliarder kroner på Børsen.

2021 har så langt vært tøft, men begivenhetsrikt for e-læringsselskapet.

Samtidig som selskapet har gjort flere oppkjøp, gjennomført milliardemisjon og flyttet over til hovedlisten på Oslo Børs, har også toppsjef Eilert Hanoa måttet konstatere en heller lei kursutvikling siden slutten av januar.

I takt med den stigende amerikanske statsrenten har nemlig såkalte vekstaksjer som Kahoot fått lide. Kort fortalt skyldes dette at verdien av fremtidige inntekter blir mindre verdt, relativt til statsobligasjonene, noe som har vist seg å gå ut over flere av fjorårets børsfavoritter. Kahoot inkludert.

Siden toppen 20. januar, da aksjen ble omsatt for over 120 kroner, har Kahoot falt over 50 prosent på børs. Sluttkurs for aksjen onsdag var 59,1 kroner.

Kahoots største aksjonær, det japanske teknologikonglomeratet Softbank, har kjøpt seg gradvis opp i selskapet siden oktober i fjor. I 2020 kjøpte Softbank 60 millioner aksjer i selskapet. I januar i år kjøpte det 12 millioner aksjer, og i mai kjøpte det ytterligere fire millioner aksjer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.