– Konklusjonen er at aksjen er kjempebillig.

Det sier ABG Sundal Collier-analytiker Øystein Elton Lodgaard til DN etter at spill- og elæringsselskapet Kahoot mer enn doblet omsetningen i årets tre første måneder.

Markedet reagerte først med å sende Kahoot-aksjen på en kraftig nedtur onsdag, og i åpningsminuttene falt Kahoot hele 3,7 prosent. Så snudde stemningen, og på formiddagen var aksjen opp nesten fem prosent, før den falt tilbake igjen.

Ved 12-tiden ble aksjen handlet for omtrent 22,5 kroner – og det synes Lodgaard, som følger selskapet tett, at investorer burde få med seg.

– Du får et selskap med en unik global posisjon og en lønnsom, skalerbar forretningsmodell til en veldig lav pris.

Utover ettermiddagen steg Kahoot-aksjen imidlertid kraftig igjen, og en knapp time før stengetid på Oslo Børs var aksjen opp over syv prosent og ble omsatt for 23,7 kroner.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa, sier til DN at han «alt i alt» er fornøyd med det selskapet leverte onsdag.

– Det har vært et turbulent kvartal i verdensøkonomien, med pandemien som fortsatt preget nyåret og så en full krig i Ukraina. Men med en sterk avslutning klarte vi å bikke målet på faktureringer på 34 millioner dollar. Vi er ganske fornøyd, men har mye mer å gå på fremover.

«Post-pandemisk» nedgang

Turbulens på børsen er imidlertid ikke noe nytt for Kahoot. Selskapet var nemlig en av pandemiens store vinnere på Børsen, før den gikk i kjelleren da stemningen for vekstaksjene surnet.

På begynnelsen av fjoråret nådde aksjen en topp på 123 kroner, men siden da har aksjen falt med over 80 prosent.

Til tross for det brutale fallet mener Lodgaard at spill- og elæringsselskapets posisjon i realiteten er god.

Analytiker Øystein Elton Lodgaard i ABG Sundal Collier mener dette er en mulighet for å sikre seg en god aksje til en lav pris.
Analytiker Øystein Elton Lodgaard i ABG Sundal Collier mener dette er en mulighet for å sikre seg en god aksje til en lav pris. (Foto: ABG Sundal Collier)

– Det som er interessant er at Kahoot fortsetter å styrke sin posisjon i skolen. Etter Google-apper og Youtube, er Kahoot og Clever de to mest brukte digitale læringsverktøyene i den amerikanske skolen. Det er imponerende. Mens mange av de andre selskapene som vokste kraftig under pandemien, slik som Zoom, faller helt ut topplisten.

En viktig del av strategien har vært å rekruttere brukere med gratisprodukter, og forsøke å konvertere dem til betalende kunder, og investorer og analytikere følger nøye med på denne målestokken.

Antall aktive kontoer på Kahoot-plattformen økte med seks prosent til 29,9 millioner sammenlignet med samme kvartal i fjor. Av disse er 1,2 millioner betalende kunder.

Til tross for dette, skriver Kahoot i rapporten at det har sett en «post-pandemisk» nedgang i ikke-betalende personlige brukere, sammenlignet med fjorårets høyder.

Ambisiøse vekstmål

Lodgaard peker på at tallene for både fakturert inntekt, organisk vekst og guidingen for andre kvartal, slo ABG Sundal Colliers estimater. I andre kvartal regner Kahoot med å ha inntekter på over 338,8 millioner kroner.

Arctic-analytiker Henriette Trondsen peker på sin side på at det var lave forventninger knyttet til Kahoots kvartalsrapport denne gangen, og at tallene omtrent var på linje med disse forventningene.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities sier at markedet ikke forventer at Kahoot leverer på guiding for i år.
Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities sier at markedet ikke forventer at Kahoot leverer på guiding for i år. (Foto: Gunnar Lier)

Men Kahoot har ambisiøse planer, og forespeiler at selskapet skal fakturere for over en halv milliard dollar i løpet av 2025, over 4,4 milliarder kroner. Flere av analytikerne som dekker Kahoot, har imidlertid uttrykt skepsis til selskapets vekstmål.

En av disse er Trondsen. Hun tror heller ikke selskapet kommer til å nå det uttalte målet om inntekter på over 190 millioner dollar – eller vel 1,9 milliarder – innen 2022.

– Med guiding for andre og tredje kvartal på inntekter impliserer det at de kan komme omtrent på mitt estimat for 2022, som er noe under 2022 guiding. Markedet forventer ikke at Kahoot skal nå guiding for 2022, skriver hun i en epost til DN.

Arctic opprettholder kjøpsanbefalingen på aksjen med et kursmål på 50 kroner. Samtidig skriver selskapet at det forventer å gjøre mindre kutt i estimatene.

Største eier i knipe

Den siste tiden er det største eier Softbank som har tynget Kahoot-aksjen. Det japanske teknologikonglomeratet kjøpte seg opp til neste 17 prosent av aksjene i løpet av noen måneder fra slutten av 2020, for til sammen fem milliarder kroner. I dag er samme post verdt 1,8 milliarder kroner, som gir et papirtap på 3,2 milliarder for japanerne.

Dette er ikke den eneste smellen Softbank og den eksentriske gründeren «Masa» Son har gått på etter den vanvittige oppgangen som preget markedene for oppstart- og vekstselskaper, og som snudde i fjor. I begynnelsen av april ble det klart at Softbank sakket investeringstempoet og likviderte feilslåtte investeringer, og at Softbanks svenske representant i Kahoot-styret skulle ha sagt opp jobben.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.