Onsdag utløste en skuffende handelsoppdatering et stupbratt fall i Kahoot-aksjen, som endte 26 prosent ned da handelen stengte. Inntil nylig var Kahoot en kjempevinner på Oslo Børs, og i januar ble aksjen omsatt for 132 kroner.

Nå koster den like over 41 kroner, etter å ha fortsatt nedturen torsdag.

Torsdag mer enn halverte DNB Markets sitt kursmål for selskapet, fra 100 kroner aksjen til 45:

«Selv om det langsiktige caset fortsatt er gyldig, har vi nedgradert aksjen til hold, og kuttet kursmålet til 45 på grunn av det vi ser på som fortsatt materiell og symmetrisk risiko», skriver meglerhuset i analysen.

I 12.30-tiden torsdag hadde aksjen falt rundt seks prosent siden handelen åpnet.

Skuffende vekst

Analytikere trakk særlig frem skuffende veksten i betalende brukere i andre kvartal, for å forklare responsen onsdag.

Kahoots strategi har vært å vokse raskt med gratisbrukere, og så konvertere så mange som mulig til abonnenter. De 933.000 som betalte for tjenesten ved utgangen av andre kvartal var ni prosent lavere enn det meglerhuset Arctic hadde estimert på forhånd. I tillegg skuffet også de fakturerte inntektene som fremgikk av handelsoppdateringen.

– Dette skaper usikkerhet blant investorer rundt om selskapet vil nå årets guiding, sa Arctic-analytiker Henriette Trondsen onsdag.

Antallet betalende kunder vokste riktignok kraftig, men i stor grad drevet av oppkjøpet av læringsappen Motimate. Av 173.000 nye kunder kom 140.000 herfra. Den organiske veksten på 33.000 nye kunder var under halvparten av de 68.000 som kom til i samme kvartal i fjor.

Store papirtap

Kahoot-ledelsen har ikke for vane å kommentere aksjekurser, men uttalte seg om brukerveksten da krakket var et faktum. Sammenligningsgrunnlaget, andre kvartal 2020, var sterkt preget av korona-drevet etterspørsel påpekte finansdirektør Ken W. Østreng.

Kahoot er i posisjon til å oppfylle sine finansielle mål blant annet med tjenesteutvikling og oppkjøp, uttalte han.

– Det sagt, vi har høyere ambisjoner for kommersialisering fremover og det er åpenbart noe markedet også forventer, sa Østreng.

Det er det japanske tek-fondet Softbank som er Kahoots største aksjonær. Sammen med Kahoot-sjefen Hanoa og storinvestor Jan Haudemann-Andersen, hadde de tre største eierne et samlet papirtap på om lag 2,4 milliarder kroner bare onsdag.

Hanoa og Haudemann-Andersen hadde papirtap på mer enn 600 millioner kroner hver.

Merk: Administrerende direktør Eilert Hanoa i Kahoot er styremedlem i Dagens Næringsliv. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.