– Dette er en viktig milepæl for selskapet. En av mange, sier Kahoot-sjef Eilert Hanoa.

Torsdag ble Kahoot notert på Oslo Børs' hovedliste, og Hanoa markerte handelsåpning klokken 09.00 ved å ringe i bjellen på selskapets korona-tomme kontorer ved Oslo rådhus.

Vanligvis skjer dette i selve Børs-bygningen, men den er stengt. Hanoa taler til de ansatte over Zoom i stedet for den tradisjonelle seremonien. Bjellen er imidlertid ekte, lånt fra børsen.

Aksjen åpnet opp til litt over 108 kroner, tilsvarende 2,6 prosent opp. Ved stengetid onsdag på Euronext Growth var aksjen på 105,8 kroner.

Like etter kl. 13 var aksjen opp nesten fem prosent, til 110,8 kroner.

Teknologi- og e-læringsselskapet Kahoot er ikke helt ferskt på børsen ettersom det har vært notert på lavterskelmarkedet Euronext Growth (tidl. Merkur) siden oktober 2019

Innen selskapet gikk over på hovedlisten har aksjekursen steget over 600 prosent. Kahoot avsluttet siste dag på Growth med et kursfall på fem prosent.

Forhindret fra aksjekjøp

Etter at Kahoot ble notert på Growth i 2019 har en enorm bølge selskaper skyllet over minibørsen, mer enn 50 i fjor.

De fleste er vesentlig mindre enn Kahoot, som blir en av hovedlistens større selskaper med en markedsverdi litt under 50 milliarder.

– Notering på hovedlisten har vært etterspurt både av eksisterende aksjonærer og av potensielle investorer. Selv om vår policy har vært å informere markedet på linje med kravene på hovedlisten, så er det slik at det er lavere krav på Growth. Dermed er det flere institusjonelle investorer som er blitt forhindret fra å kjøpe aksjen på grunn av sine formalkrav, sier Hanoa.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa fikk låne i en bjelle fra Oslo Børs til å ringe med i det selskapet debuterer på hovedlisten klokken 09.00 torsdag. Seremonien avholdes fra selskapets kontorer i Oslo sentrum.
Kahoot-sjef Eilert Hanoa fikk låne i en bjelle fra Oslo Børs til å ringe med i det selskapet debuterer på hovedlisten klokken 09.00 torsdag. Seremonien avholdes fra selskapets kontorer i Oslo sentrum. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Må vokse

Kahoot vokser raskt, med en omsetning på 261 millioner kroner i 2020 mot 77 millioner året før. Selskapet tjener foreløpig ikke penger, og hadde et underskudd før skatt på -295 millioner kroner i fjor.

I prospektusdokumentet lagt frem ved noteringen, skriver selskapet at vekstakten i antall betalende brukere er viktig. Dersom denne ikke opprettholdes på nivåene fra 2018 til 2020, eller forbedres, kan det påvirke selskapets forretninger, finanser og fremtidsutsikter negativt.

Kahoot startet som en quiz-app, men tilbyr nå nå en bred portefølje e-læringsprodukter rettet mot forskjellige brukersegmenter som skole og arbeidsliv.

I 2020 økte antall betalende abonnenter til mer enn 550.000, 220 prosent mer enn året før. Totalt registrerte selskapet 24 millioner aktive brukere i løpet av fjoråret.

Kahoot påpeker også at det blir mer krevende å opprettholde veksttakten jo større brukerbasen vokser. Dermed må selskapet holde et høyt tempo i årene som kommer.

– Jeg tror at alle selskap som lykkes gjør det samme, og driver konstant videreutvikling av hovedtjenestene. For oss er det konstant forbedring av nye tjenester og innhold, teknisk plattform, abonnementsløsninger, også videre. Vi kan aldri være fornøyde med det vi har i dag, relatert til hva som forventes i morgen. I prinsippet skal vi forbedre tjenestene til alle brukergruppene hvert kvartal, sier Hanoa.

Stringent tjeneste

Deler av veksten hittil har vært inorganisk – det vil si gjennom oppkjøp av andre selskaper.

Kahoot kjøpte nylig det finske Whiteboard, et digitalt tavleprodukt. Kahoot må ut med inntil hundre millioner kroner for selskapet bak, med forbehold om resultatene i 2021.

Kahoot-sjefen Hanoa var første eksterne aksjonær i selskapet tilbake i 2014, og styreleder fra 2015. I 2019 tok han over som administrerende direktør og er i dag tredje største eier med ni prosent av aksjene. Aksjeposten har en markedsverdi på mer enn fire milliarder kroner.

På spørsmål utviklingen fra 2014 svarer Hanoa:

– Det har vært et privilegium å få være med på en så total transformasjon, fra Kahoot var et lite team med en god, men stringent tjeneste, til det selskapet tilbyr i dag.

For ordens skyld opplyses det om at Eilert Hanoa er styremedlem i Dagens Næringsliv. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.