Torsdag ettermiddag steg Kahoot-aksjen over 28 prosent på det meste, etter å ha lagt frem en kvartalsrapport som viste et bedre resultat før skatt enn hva analytikerne ventet.
Finansdirektør Ken Østreng skriver i kvartalsrapporten at selskapet nå har rett over 1,2 millioner betalende abonnenter, 30 prosent flere enn i samme periode i fjor. Samtidig har kostnadene vokst marginalt.
– De overrasker positivt på hvor lav kostnadsveksten er, de trenger ikke øke kostnadene veldig for å vokse. Da ser du virkelig hvor skalerbar forretningsmodellen er, sier analytiker Øystein Lodgaard.
Han dekker aksjen for meglerhuset ABG Sundal Collier, og mener investorene nok har vært for negative til aksjen.
– Veldig attraktiv
I forkant av tallslippet falt aksjen nemlig markant, omtrent ti prosent på én uke, i frykt for at selskapet er for dyrt priset og at selskapet ikke vil innfri målene det har satt seg. Lodgaard er uenig i den tolkningen.
– Der aksjekursen er nå, er for pessimistisk. Det er en veldig attraktiv kjøpsmulighet, sier han, og legger til:
– Når topplinjen vokser så mye raskere enn kostnadene, vil det bli veldig bra kontantstrøm etter hvert, sier Lodgaard.
På forhånd regnet analytikerne med at selskapet ville omsette for 36 millioner dollar – om lag 343 millioner kroner, med et resultat før skatt på minus én million dollar – eller 9,5 millioner kroner omregnet til kroner.
Torsdagens tall viser at analytikerne traff blink omsetningsmessig, da selskapet rapporterer om omsetning på nettopp 36 millioner dollar – omtrent en dobling fra samme periode i fjor.
Analytikerne bommet derimot på resultatet før skatt – selskapet endte i andre kvartal med et resultat før skatt på 1,2 millioner dollar, rundt 11,3 millioner kroner. Det er altså bedre enn analytikerne ventet, men samtidig betydelig dårligere enn de 5,9 millionene dollar selskapet hadde i resultat før skatt i andre kvartal i fjor.
Selskapet henter nå rett over 60 prosent av de fakturerte inntektene fra USA og Canada.
Sjefen fornøyd
Konsernsjef i Kahoot, Eilert Hanoa, sier seg dermed godt fornøyd med kvartalet og halvåret han nå kan se tilbake på:
– Vi hadde høy aktivitet i samme halvår i fjor, men til tross for det har vi hatt god vekst videre. Det har også vært et turbulent halvår i markedet, så det å kombinere vekst og lønnsomhet har vært viktig. Det er vi godt fornøyd med å få til, sier han.
Oppkjøpet av e-læringsplattformen Clever har også gitt en vitamininnsprøytning for Kahoot. Clever blir brukt av 70 prosent av grunnskolene i USA, som benytter tjenesten gratis. Inntektene kommer fra appleverandører som betaler for å være på plattformen, og utgjorde i 2021 om lag en tredjedel av de samlede inntektene til Kahoot.
Den siste tiden har selskapet også jobbet tett med amerikanske giganter som Google for å integrere Kahoot i for eksempel Google Classroom. Google Classroom vil rulles ut til klasserom over hele USA i løpet av høsten, og Hanoa sier dette er et av flere samarbeid som gjøres for å sikre at Kahoot-brukere vil fortsette å bruke nettopp Kahoot når nye løsninger og plattformer rulles ut av andre selskaper.
– Ingen kan få suksess på hva man leverte i forrige syklus, alt avhenger av hva man kan levere i neste syklus, sier Hanoa og legger til at halvparten av alle Kahoot-ansatte jobber med produktutvikling og hva selskapet skal tilby i fremtiden.
Tror 2022-målet ryker
I kvartalsrapporten forteller selskapet at det holder fast på målet om fakturerte inntekter på 190 millioner dollar totalt i år, og at det innebærer en forventning om en nær dobling av inntektene i tredje kvartal sammenlignet med fjorårets tredje kvartal.
– Vi har ikke lagt til grunn at selskapet vil nå sitt 2022-mål, det er det heller ingen andre som har. Konsensus blant analytikerne er 175 millioner dollar, så hvis de faktisk klarer å nå 190 millioner dollar vil det være positivt for aksjen, sier analytiker Lodgaard.
Langt fall
Zoomer man kursutviklingen ut til å gå tilbake til da Kahoot ble notert på Oslo Børs, ser man at aksjen er ned mer enn 80 prosent fra toppen midtvinters i 2021.
Et viktig stikkord er pandemien. Generelt mangedoblet kursene til en rekke vekstselskaper seg fra bunnen da koronaviruset sjokkerte verden, til toppen i typisk tidlig 2021. Kahoot, som jo er et e-læringsselskap, ble samtidig mer aktuelt enn noen gang når elever verden over jobbet med skole hjemmefra, ansatte jobbet på hjemmekontor og byttet konferanser med webinarer.
Nå er pandemi erstattet med inflasjon, energikrise og rentehevinger. I 2022 har Kahoot, til liks med en rekke andre vekstselskaper, falt med flere titall prosent.
Det har gitt flere profilerte investorer store papirtap. Særlig det japanske investeringsselskapet Softbank, som har vært eksponert mot mange andre vekstselskaper, har fått juling det siste halvåret. Aksjen har også vært populær blant småsparere som under pandemien oppdaget sparing og investering i aksjer, og ute i de tusen hjem er det nok også en del papirtap.
Hanoa tror likevel Kahoot ikke er selskapet som vil bli hardest rammet av turbulensen som har preget aksjemarkedene, og verden for øvrig, i 2022.
– Vi er ydmyke for at det vil prege markedet generelt, men vi har ikke rentebærende gjeld, og vår kostnadsbase har en marginal økning. Vi leverer også produkter og tjenester til lave prispunkter, så vi ser ikke nødvendigvis noen endring i investerings- og kjøpelysten i markedet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.