Den norske quiz- og læringsplattformen Kahoot har gått som en rakett på børsen det siste året. Aksjen har steget 126 prosent bare i år.

Nå henter Kahoot store penger internasjonalt.

Big in Japan

Selskapet melder tirsdag at det har gjennomført en kapitalinnhenting, en såkalt emisjon, rettet mot et datterselskap av det gigantiske japanske internettselskapet Softbank. Kahoot henter inn totalt 215 millioner dollar, tilsvarende 1,98 milliarder kroner, fra Softbank.

Etter emisjonen vil Softbank ha en eierandel på 9,69 prosent.

Pengene er hentet inn til kurs 46 kroner. Mandag stengte aksjen til 49,65 kroner.

Softbank og Kahoot har inngått en avtale som innebærer at Softbank i løpet av en periode på seks måneder etter emisjonen ikke kan øke sitt eierskap i Kahoot til ti prosent eller mer.

Pengene fra emisjonen skal brukes til å finansiere vekst gjennom verdiskapende, ikke-organiske muligheter og fortsette å bygge et unikt plattformselskap.

Ikke-organisk vekst kan ganske enkelt oversettes til oppkjøp.

Forrige måned kjøpte Kahoot den danske tech-plattformen Actimo for 300 millioner kroner.

Innflytelsesrik investor

Softbanks grunnlegger Masayoshi Son har siden midten av 1990-tallet vært en av verdens mest innflytelsesrike investorer i teknologiselskaper i USA, Europa, Japan og Kina.

Softbank investerte i Yahoo i internetts barndom. Da dotcom-boblen brast ved årtusenskiftet, stupte formuen hans fra eierposten i Softbank, med 70 milliarder dollar. I et par marsdager i år 2000 var han verdens rikeste med en formue på over 80 milliarder dollar.

Han satset 20 millioner dollar på den kinesiske entreprenøren Jack Ma. Investeringen i Alibaba, som er Kinas største børsnoterte selskap, er blitt en av de mest lukrative i teknologihistorien.

Det japanske selskapet har ledet teknologirallyet under koronapandemien og sitter med milliardgevinst. Softbank kjøpe store aksjeposter i Amazon.com, Microsoft, Netflix og Tesla i vår, ifølge Financial Times.

Softbanks aksjekurs var i forrige uke på det høyeste nivået siden kollapsen for over 20 år siden og har en børsverdi på 15000 milliarder yen (1300 milliarder kroner).

Softbank hentet i 2017 og 2018 inn nesten 100 milliarder dollar fra pengesterke investorer i Midtøsten til «Vision Fund». Pengene er investert i over 80 selskaper over hele verden.

Rajeev Misr, som leder teknologiinvesteringsfondet, sa under Milken Institute Global Conference på mandag at de planlegger å etablere et selskap som skal stå for nye oppkjøp. «Vision Fund 2» er under planlegging og målet er å få på plass 108 milliarder dollar.

Mener utvanningen er begrenset

Kahoot skriver i meldingen at selskapet har avviket fra eksisterende aksjonærers forkjøpsrettigheter til å tegne seg i emisjonen da Softbank ikke tidligere har vært en aksjonær, men mener likevel dette er innenfor reglene om likebehandling på Merkur Market og Oslo Børs.

Styret mener Softbank vil styrke selskapets aksjonærbase som en investor med dyp ekspertise og erfaring med å eie og utvikle programvareselskaper. Videre mener styret at utvanningen er begrenset for eksisterende aksjonærer.

«Styret er av den oppfattelse at den rettede emisjonen er i felles interesse for selskapet og dets aksjonærer», skriver Kahoot.

ABG Sundal Collier, Arctic Securities og Goldman Sachs er tilretteleggere i plasseringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.