Fra et toppnivå på 132 kroner i januar, er aksjen til det norske elæring- og teknologiselskapet Kahoot kraftig barbert. Onsdag var selskapets verste dag i sin korte historie på Børsen, med et fall på 26 prosent. Torsdag har aksjen falt videre og nærmer seg 40 kroner.

Torsdag meldte selskapets største eier, det enorme japanske teknologikonglomeratet Softbank, at det har brukt muligheten som har kommet med kursfallet til å laste opp ytterligere. Softbank har kjøpt litt over 3,5 millioner aksjer til en kurs på 42,3 kroner, noe som tilsvarer i overkant av 148 millioner kroner. Gjennom flere ulike fond eier det nå om lag 78,5 millioner aksjer i Kahoot.

Markedet svarte med å sende aksjen opp med 5,5 prosent i minuttene etter.

Svakere vekst enn ventet

Aksjekjøpet fra Softbank skjer etter at Kahoot onsdag kom en oppdatering med nøkkeltall for andre kvartal. Den viste en vekst i de fakturerte inntektene med 114 prosent i andre kvartal, og at antallet aktive kontoer steg med 43 prosent på årsbasis.

Markedet lot seg likevel ikke overbevise og sendte aksjen ned 30 prosent på det meste onsdag.

Kahoots strategi har vært å vokse raskt med gratisbrukere, og så konvertere så mange som mulig til betalende abonnenter. En sentral utfordring for Kahoot har vært å få disse til å tegne abonnement. Kahoot meldte om 933.000 betalende kunder ved utgangen av andre kvartal, ni prosent lavere enn det meglerhuset Arctic hadde estimert på forhånd.

– Kahoot leverte i dag en tradingoppdatering som var svakere enn ventet. Både på fakturerte tall og antall betalende brukere. Dette skaper usikkerhet blant investorer rundt om selskapet vil nå årets guiding, sa Arctic-analytiker Henriette Trondsen til DN onsdag.

Snudd fra gevinst til tap

Softbank har vært største aksjonær i Kahoot siden i fjor, og hadde på et tidspunkt fem milliarder kroner i papirgevinster. Det har snudd til tap etter det lange kursfallet som har preget aksjen siden januar.

Japanske Softbank ledes av den eksentriske, omstridte og genierklærte gründeren Masayoshi Son, og er blitt verdens kanskje mest profilerte investor i unge og risikable teknologiselskaper med stort vekstpotensial.

Dette har i mange tilfeller ledet til enorm avkastning, men «Masa» Son har også brent seg kraftig, for eksempel i forbindelse med det skandalerammede kontorfellesskapet Wework.

I Norge er Kahoot japanernes første investering, mens nettmataktøren Oda (tidl. Kolonial) og robotprodusenten Autostore er nummer to og tre.

Tidligere i sommer solgte storinvestor Jan Haudemann-Andersen en større mengde Kahoot-aksjer, og hans investeringsselskap Datum overlot styreledervervet til Softbank.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa er styremedlem i Dagens Næringsliv as. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.