Kahoots største eier, den japanske teknologigiganten Softbank, har landet en avtale om å selge seg helt ut. Det går frem av en børsmelding fra e-læringsselskapet fredag morgen.

Markedet reagerte svært positivt, og aksjen steg 27 prosent da handelen på Oslo Børs åpnet.

Siden toppen i januar 2021 har kursutviklingen i Kahoot vært i fritt fall og stupt 85 prosent. Ryktene om Softbanks exit begynte å svirre i slutten av august.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea mener fredagens reaksjon skyldes at aksjonærene puster lettet ut etter avklaringen.

– Da nyheten kom i slutten av august, ble det tolket som at Softbank skulle selge seg ned. Det ble tolket som at de kunne komme til å pøse store volumer ut i markedet som ville presse kursene videre ned. Dagens avtale betyr at de slipper det. Det er en stor lettelse, sier Næss.

Fredag har han regnet raskt på kursene i perioden siden exit-frykten slo inn i august.

– Akkurat nå er aksjen bare ned fem prosent i denne perioden, så det er nok forklaringen. I tillegg har det nok vært en del som har shortet og tenkt at nå skal det videre ned, sier Næss.

Investeringsdirektør i Nordea Robert Næss.
Investeringsdirektør i Nordea Robert Næss. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Frykt for dødsspiral

Den som overtar posten er General Atlantic, et New York-basert private equity-selskap med 650 milliarder under forvaltning. I tillegg til Kahoot, er investoren på eiersiden i flere utdanningsteknologiselskaper, inkludert en betydelig post i Duolingo.

– Det er også en signaleffekt. Kahoot-casen har tatt tid uten at man har fått den inntjeningen mange hadde håpet på, og Softbanks anseelse har kommet ned når ting ikke gikk som de skulle. Men General Atlantic er generelt en spiller som man ikke tenker er ute og overdriver, så det kan gi optimisme at de vil inn i Kahoot, sier Næss.

I en oppdatering til meglerhusets kunder fredag morgen, beskriver meglerhuset Kepler Cheuvreux stor usikkerhet knyttet til Softbank siden august. En avtale inngått da, innebar at en ukjent motpart kunne selge aksjer fritt i en såkalt «total return swap.»

Det skapte blant annet frykt for en «mulig dødsspiral» og uklarhet rundt eierskapet til aksjene.

«Vi anser dette for å være en svært positiv utvikling for aksjen», heter det i oppdateringen fra analytiker Lars Devold.

Sviende tap

Totalt har Softbank kjøpt Kahoot-aksjer for 5,1 milliarder kroner, først på stigende kurser, så på synkende. Posten Softbank nå skal selge, er noe redusert underveis, men var verdt 1,3 milliarder før handelen åpnet på Oslo Børs fredag. Det er ikke kjent hva Softbank får for aksjene, men ABG Sundal Collier skriver i en oppdatering fredag i at de tror oppgjøret vil ligge rundt torsdagens sluttkurs, 17 kroner. Uansett kan en trygt si Softbank har tapt flere milliarder i Kahoot.

Da pandemien sendte vekst- og teknologiaksjer i skyene, ble Softbank genierklært. Etter hvert som stemningen snudde på verdens børser, har mange av den gigantiske investorens risikable veddemål gått skeis. Den senere tiden har søkelyset vært på pengenød og aksjedumping.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa sier selskapet er takknemlig for samarbeidet med Softbank de siste to årene.

– Vi er gleder oss over å få en partner av General Atlantics kaliber. Teamet på GA tar med seg god erfaring med å utvide global utdanningsteknologi- og programvare, og posisjonere markedsledere for langsiktig suksess. Vi ser frem til neste fase der vi skal styrke læringsøkosystemet rundt om i verden, sier Hanoa i børsmeldingen fredag.

Softbank-gründer Masayoshi «Masa» Son har hatt en berg-og-dalbane-aktig karriere som investor. Her forklarer han tap ved en tidligere anledning.
Softbank-gründer Masayoshi «Masa» Son har hatt en berg-og-dalbane-aktig karriere som investor. Her forklarer han tap ved en tidligere anledning. (Foto: Kazuhiro Nogi/AFP/NTB)

Kahoots tredje største aksjonær, Jan Haudemann-Andersens Datum, ønsker den nye eieren velkommen. Sjef i investeringsselskapet, Harald Arnet, peker på General Atlantics kompetanse innen blant annet utdanningsteknologi overfor Finansavisen.

– Vi vil nok se en betydelig mer aktiv eier enn det man har opplevd med Softbank det siste året, sier Arnet.

Transaksjonen vil bli gjennomført i to puljer, i første omgang selger Softbank 44 millioner aksjer. Det er forventet at salget blir gjennomført i slutten av september. Salget av de siste 29 millioner aksjene er forventet å selges i løpet av årets siste kvartal.

Softbank, med Masayoshi «Masa» Son i spissen, hentet inn 22 milliarder dollar, tilsvarende 215 milliarder kroner, fra finansielle transaksjoner i starten av august. Softbank hadde solgt en tredjedel av aksjene via forhåndsbetalte terminkontrakter.

Denne typen finansielle kontrakter kan brukes for å redusere, eller øke, eksponeringen mot aksjene. Det benyttes aktivt i risikostyringen og i Softbanks tilfelle har det bedret likviditeten med å tilføre selskapet kontanter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.