Tynnfilm-selskapet Thin Film varslet onsdag at det vurderer konkurs etter ha blitt rammet av koronakrisen. Nå har selskapet fått inn friske penger.

Ifølge en melding fredag har den tidligere Fast-toppen Robert Keith samt investorene Ketil Skorstad og Edvin Austbø tegnet seg for 45,4 millioner aksjer i en kapitalutvidelse, og får dermed en eierandel på 15,9 prosent hver i selskapet.

Investor Kristian G. Lundkvist tegner seg dessuten for 18,1 millioner aksjer og en eierandel på 6,4 prosents. Til sammen får dermed den nye kvartetten en samlet eierandel på 54 prosent.

– Ring meg på mandag, sier Lundkvist når DN kontakter han fredag ettermiddag.

Selskapet, som er en avlegger av den gamle it-boblen Opticom, utvikler merkelapper på konsumprodukter som kan kommunisere med betalingsløsninger på mobiltelefoner.

Gevinst på 83 millioner

Det fremgår ikke hva tegningskursen for aksjene er, men etter det DN forstår har de fire tegnet seg til kurs 11 øre. De får samtidig tildelt andre rettigheter, såkalte warrants, tilsvarende det dobbelte av antallet aksjer de har tegnet seg for. Halvparten av warrantene kan utnyttes til en innløsningskurs på 11 øre per aksje frem til 31. desember 2020, mens resten kan utnyttes til 25 øre frem til 20. august 2021.

Thin Film-aksjen endte fredag opp 16 prosent til 65 øre.

Investorene tegnet seg til tegningskurs på 11 øre. Ved stengetid har de dermed en papirgevinst på 83 millioner kroner på aksjene de sitter på i selskapet.

I tillegg har de fire investorenes warrants en potensiell gevinst på 145 millioner kroner.

Samlet sett har altså de fire urealiserte gevinster på 228 millioner kroner i selskapet.

I en annen melding fremgår det at styreleder Morten Opstad, Thin Film-sjefen Kevin Barber og to andre styremedlemmer har tegnet seg for til sammen fire millioner aksjer til tegningskurs 11 øre.

Tidligere denne uken kom det frem at selskapet også skal gjennomføre en reparasjonsemisjon der det vil hente opptil syv millioner kroner.

Børsprofiler

De fire investorene er velkjente navn på børsen, og sitter gjennom sine investeringsselskap på aksjer i en rekke selskaper.

Florø-mannen Edvin Austbø har siden han sluttet i jobben i meglerhuset Carnegie jobbet seg opp til å bli blant Norges rikeste personer, og har gjennom Alden as store verdier både på børs og i eiendom.

Briten Robert Keith har tidligere ledet Fast og var tungt inne i Cxense. Kristian Lundkvist omtalte DN senest i mars, da han solgte unna aksjer i takt med krakket, mens Ketil Skorstad gjennom investeringsselskapet Tigerstaden as sitter på aksjer i blant annet Solon Eiendom, offshoreselskapet Nekkar og videokonferanseselskapet Pexip.

DN har vært i kontakt med Skorstad, som ikke ønsket å kommentere saken.

Dramatisk fall

Selskapet har de siste årene slitt tungt på børs, og har siden toppen i 2015 falt nær 100 prosent på børs. Ved stengetid på børsen fredag var selskapet opp rett over 16 prosent til kurs 0,65 kroner.

Så langt i år er aksjen ned nesten 50 prosent.

I februar la selskapet frem kvartalstall for fjerde kvartal 2019 med et kraftig underskudd. Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 44,6 millioner dollar (415 millioner kroner). Året før hadde selskapet minus 16 millioner dollar før skatt.

Underskuddet i fjerde kvartal skyldes i all hovedsak en nedskrivning på 40 millioner dollar knyttet til anlegg, bygninger og tomt (fixed assets) i San Jose i California.

Selskapet hadde ved utgangen av fjerde kvartal 8,8 millioner dollar i kontanter og kontantbeholdning, og kan dermed ikke tåle et tilsvarende kvartal uten å gå tom for penger. Selskapet skrev i kvartalsrapporten at det tror kontantbalansen vil være tilstrekkelig for å overholde finansielle forpliktelser inn i andre kvartal.

Thinfilm hadde salgsinntekter på 5000 dollar i kvartalet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.