Første dag av det nye årets andre handelsuke faller hovedindeksen på Oslo Børs 0,39 prosent ved 11.30-tiden, etter å ha startet dagen med oppgang.

Dermed går Børsen mot utviklingen i Østen, hvor ukestarten først og fremst har vært positiv. Selv om den sørkoreanske børsen falt, ledet de store kinesiske aksjeindeksene en oppgang for resten av det asiatiske kontinentet, skriver DNB Markets i en morgenrapport. Også i Australia falt børsene, etter at det er blitt satt nye smitterekorder mandag. Tokyo-børsen var stengt mandag.

Kort tid før børsåpning bikket oljeprisen også 82 dollar fatet. I skrivende stund har den falt tilbake, og ett fat Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, koster 81,62 dollar – ned 0,23 prosent fra fredagens nivåer. Blant faktorene som bidrar til den høye prisen trekker Berntsen frem produksjonsproblemer i Libya og uro i oljeproduserende Kasakhstan.

Bratt fall for Nordic Nanovector

På morgenkvisten mandag har flere norske selskaper kommet med kvartalsoppdateringer. Blant annet frontet videokonferanseselskapet Pexip en økning i årlige gjentagende inntekter på 30 prosent – hvorav 29 prosentpoeng av veksten skyldes nye kunder. Aksjekursen faller likevel 4,44 prosent drøye en halvtime etter børsåpning.

Også butikkjeden Kid melder om økt salg i fjerde kvartal av 2021. Kjeden Kid Interiør opplevde en liten omsetningsnedgang, men økt salg i kjeden Hemtex veiet opp. Sammenlagt økte omsetningen for Kid med 2,5 prosent – til 1,1 milliarder kroner. Markedet sender likevel kursen ned 3,29 prosent.

En annen aksje å følge med på er Yara, etter at gjødselselskapet mandag morgen kom med en børsmelding om at det avvikler alt innkjøp av kalium fra Hviterussland. Selskapet oppgir å ha brukt sin markedskraft for å fremme menneskerettigheter og HMS i landet. Disse sanksjonene har derimot ført til tap for Yara, og selskapet har sett seg tvunget til å gradvis avvikle innkjøpsordningen fra landet. Gjødselselskapet falt først, men har nå snudd til en liten oppgang på 0,09 prosent.

I sin morgenrapport satte DNB Markets bioteknologiselskapet Nordic Nanovector i søkelyset. Etter at den pågående Paradigme-studien viste seg å ha en mindre økning på pasienter enn ventet må fase II av studien forskyves fra første til andre halvår. Aksjekursen til selskapet stuper ned 13,68 prosent.

Ellers nevnte DNB Markets også at de har en kjøpsanbefaling på gruveselskapet Rana Gruber, som meglerhuset fremhever som et selskap å følge med på mandag. Rana Gruber stiger 0,95 prosent – etter at selskapet før børsåpning ut med en kvartalsoppdatering hvor det fremgikk at selskapet produserte 1,423 millioner tonn jernmalm i fjerde kvartal i fjor.

Inflasjonstall i fokus

En time før børsåpning kom SSB med tall for den norske konsumprisindeksen i desember i fjor. Indeksen steg 5,3 prosent fra desember 2020 til desember 2021 – en oppgang som i stor grad skyldes de økte strømprisene i landet, ifølge sjeføkonom i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

Ellers er det også knyttet spenning til inflasjonstallene fra USA som kommer onsdag.

– Markedet priser en renteheving med sannsynlighetsovervekt allerede i mars. Det er viktig å sørge for at inflasjonsforventningene er forankret og at Fed er på ballen. Det som kan være vanskelig opp i alt dette er at økonomien bremser når renten settes opp, så spørsmålet er hvordan de skal balansere dette hensynet etter hvert, sa Due-Andresen til DN søndag.

Hun mener inflasjonstallene kan gi utslag i markedet, og trekker frem at noen av medlemmene i den amerikanske sentralbankens rentekomité tror man kan måtte heve renten tidligere enn planlagt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.