De bekreftede dødstallene fra coronavirusutbruddet i Kina er nå på 106, mens 4515 er smittet. Alle de største børsene i Europa stengte mandag over to prosent ned, mens Oslo Børs endte ned 1,99 prosent. Tirsdag morgen åpnet børsen flatt.
Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq Composite stengte ned mellom 1,57 og 1,89 prosent mandag. I morgentimene tirsdag falt Seoul-børsen med over tre prosent.
Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets påpeker at myndighetenes forsøk på å stoppe spredningen skaper reelle utfordringer i kinesisk økonomi.
Saken fortsetter under videoen
– Nå er det tydelig at de økonomiske konsekvensene av utbruddet ligger an til å bli større enn hva det så ut som forrige uke. Børsfallene er ikke lenger bare basert på frykt, men også på faktiske forstyrrelser i den kinesiske realøkonomien med arbeidere som ikke kommer seg på jobb, også videre, sier hun til DN.
Kronen rammes på to måter
Hun uttalte forrige uke at markedene ville være ekstra sårbare for dårlige nyheter av alle slag, ettersom den siste tidens oppgang har lite rot i bedrede tall hos selskapene. Slik virusutbruddet har utviklet seg siden da, er det liten tvil om at det vil prege uken, mener Gjerde:
– Men hvor mye og hvor mye lenger er helt usikkert.
Noen direkte påvirkning på norsk økonomi ligger ikke i kortene, mener analytikeren.
– Vi er fortsatt en lang vei unna at utbruddet skal påvirke norsk økonomi. Kronen svekkes, men det er som en indirekte virkning av utbruddet. Kronen rammes på to måter. For det første fordi oljeprisen faller, og for det andre fordi appetitten for risiko faller. Da vet vi at investorer forlater kronen, sier hun.
Men, understreker Gjerde:
– Dersom virusutbruddet får betydelig effekt på global økonomi så vil også norsk økonomi rammes, men det er altfor tidlig å forskuttere.
– Tiden moden for en korreksjon
Karl Oscar Strøm, partner i Pareto Securities, tror utviklingen tirsdag fortsetter langs de samme linjene som i mandag. Han er klar på at situasjonen er alvorlig.
– Det er ikke mye ny input for norske investorer, men det er klart at coronaviruset tar overskriftene, og spredningen som får fokus.
Strøm understreker samtidig at man må se spredningen av viruset i sammenheng.
– I USA har det vært en lineær oppgang siden august i fjor, og det har vært et mettet marked. Man kan si at tiden er moden for en korreksjon. Hva som er den utløsende faktoren er ikke godt å si, men viruset har hatt en påvirkning. Det ser foreløpig ut til å være alvorlig, men ikke krise, sier Strøm.
Tror på uendret åpning
Han legger til:
– Man må ikke glemme at det er fryktelig mange folk i Asia. Samtidig har man i minne store pandemier opp gjennom historien, men det er ingenting nå som tyder på at dette er i nærheten av noe sånt. Men man kan aldri si noe med sikkerhet, og det er klart at dette vil ha fokus i markedet en stund til. At mye er stengt denne uken i Kina gjør at mange lurer på hvordan det vil påvirke, og om det vil spille over i andre segmenter.
Mandag var det en bratt nedgang på Oslo Børs, og Strøm tror det ikke blir mye forandring tirsdag.
– Jeg tror det åpner relativt uendret. Fallet i USA ble ikke dypere, mens Asia er marginalt ned. I tillegg er oljeprisen nokså uendret fra i går, sier han.
– Fallet neppe over
I Handelsbankens morgenrapport fremheves myndighetens innsats mot viruset, som sammenlignes positivt med Sars-utbruddet i 2003.
– Det øker sannsynligheten for at spredningen av coronaviruset kan begrenses mer effektivt enn ved utbruddet i 2003. Bevegelsene i futuresmarkedene tyder på at både europeiske og amerikanske aksjer ligger an til å ta igjen litt av det tapte fra gårsdagen, skriver analytiker Halfdan Fenwick Grangård.
I Nordea Markets ser de imidlertid mørkere på børsenes utsikter.
– Virusutbruddet vil i beste fall uansett sette kraftige merker i kinesisk økonomisk vekst. Fallet i aksjemarkedet er neppe over tror vi. Det vil ta tid å få kontroll over virusutbruddet, og vi har få andre gode nyheter å støtte oss på i mellomtiden. I tillegg er aksjemarkedet høyt priset og dermed mer sårbart for dårlige nyheter, skriver analytiker Lars Mouland i en morgenrapport. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.