Fra Møre og Romsdal til Kina. Den norske møbelprodusenten Ekornes skifter etter all sannsynlighet hender.

Etter over et år med samtaler med den kinesiske møbelprodusenten Qumei Home Furnishing Group varsler Ekornes onsdag morgen Qumei har lagt inn bud på den norske familiebedriften.

Sammen med oppkjøpsfondet Huatai Zijin Investment har Qumei lagt 139 kroner per aksje på bordet, som priser selskapet til 5,1 milliarder kroner.

På børsen stiger Ekornes 17 prosent fra start på nyhetene.

Vil selge

Styret i Ekornes anbefaler aksjonærene å takke ja til budet, og allerede har 26 prosent av eierne gitt sine forhåndsaksepter. Blant disse er styremedlemmene Stian Ekornes og Nils Gunnar Hjellegjerde, i tillegg til flere medlemmer av Ekornes-familien, og selskapets største eier, det svenske investeringsselskapet Nordstjernan AB.

– Etter å ha vurdert og evaluert vilkårene i budet nøye har styret besluttet at budet er et attraktivt forslag for aksjonærene, for selskapet og deres ansatte. Derfor anbefaler styret aksjonærene å akseptere budet, sier styreleder Nora Larssen i Ekornes.

For at budet skal gå igjennom må 55,57 prosent av aksjonærene aksptere budet.

Styrte i nesten 30 år

Ekornes ble etablert i 1934 av Jens E. Ekornes i Sykkylven i Møre og Romsdal, og er kanskje aller mest kjent for det populære varemerket Stressless. I 1979 overtok nevøen Jens Petter Ekornes roret som administrerende direktør, der han styrte selskapet som daglig leder, direktør, konsernsjef og styremedlem frem til 2008, da han døde 66 år gammel.

Jens Petter Ekornes fungerte fra 1976 som daglig leder, direktør, konsernsjef og styremedlem i Ekornes. Han døde for 10 år siden, 66 år gammel. Her under møbelmessen i Köln i februar 1996.
Jens Petter Ekornes fungerte fra 1976 som daglig leder, direktør, konsernsjef og styremedlem i Ekornes. Han døde for 10 år siden, 66 år gammel. Her under møbelmessen i Köln i februar 1996. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han bidro i sin yrkeskarriere til å skape 1.500 arbeidsplasser bare i hjemkommunen Sykkylven, og motsto flere ganger fristelsen til å flagge produksjonen utenlands. Ekornes var også politisk engasjert og medlem av Høyres sentralstyre i mange år.

Nå, 10 år etter hans død, blir bedriften høyst sannsynlig solgt til utlandet. Men selv om de nye eierne blir kinesiske, kommer Ekornes fortsatt til å ha sitt hovedkontor på Sykkylven.

– Denne avtalen åpner opp for nye vekstmuligheter for Ekornes og våre kjente merkevarer som Stressless og IMG i Kina, og i eksisterende markeder, sier administrerende direktør Olav Holst-Dyrnes i Ekornes.

Skal åpne 500 butikker

Qumei er børsnotert i Shanghai. For å gjennomføre kjøpet har Qumei fått støtte fra oppkjøpsfondet Huatai Zijin Investment. Det betyr at Qumei etter transaksjonen kontrollerer 90,5 prosent av aksjene i Ekornes, mens Huatai kontrollerer de resterende 9,5 prosentene.

Qumei har over 850 butikker i Kina, og planlegger å åpne ytterligere 500 egne butikker og 1500 til 2000 «shop in shop-butikker» i løpet av de neste fem årene.(Vilkår)

Drømmer du om å ta over et historisk hotell så bør du se dette
Innerst i Fjærlandsfjorden ligger Mundal hotell. Hotellet ble bygget i 1891 da utenlandske turister strømmet til Norge. I dag ligger hotellet der som et spøkelseshus. Kan nye krefter ta hotellet tilbake til sine gode gamle dager?
05:14
Publisert: