Mandag åpnet børsen Science and Technology Innovation Board, mer populært kalt Star Market, Kinas ferske konkurrent til den amerikanske teknologibørsen Nasdaq.

Den første dagen med handel har vist seg å bli helt ellevill. De 25 selskapene som foreløpig er registrert stiger alle mer 100 prosent, mens seks av selskapene har steget mer enn 200 prosent, skriver Financial Times.

Selskapet Anji, som lager solcellemoduler, steg 520 prosent.

Ikke alle får investere

Star Market skal være en børs for selskaper som driver med teknologi og vitenskap. Det vil bli enklere for selskaper å bli børsnotert ved denne markedsplassen enn ved de tradisjonelle børsene. Blant annet vil det ikke være et krav at de er profitable.

Reuters skriver at børsen er bygget opp på lignende måte som Nasdaq og at det muligens er Kinas mest ambisiøse forsøk på å reformere kapitalmarkedene. Ifølge nyhetsbyrået blir markedsplassen sett på som Kinas ambisjon om å bli teknologisk uavhengig ettersom flere kinesiske teknologiselskaper rammes av handelskrigen med USA.

Men ikke alle kan investere ved børsen. Det stilles krav om at investorer har en nettoformue på minst 620.000 kroner og at de har minst to år med erfaring som aksjeinvestorer.

140 selskaper i kø

Over 140 selskaper står i kø for å noteres på markedsplassen, som styres av Shanghai Stock Exchange. Til sammen er det ventet at de vil hente inn 128,8 milliarder kinesiske yuan, tilsvarende 160 milliarder kroner. De 25 selskapene som allerede er notert har hentet inn 37 milliarder yuan, rundt 46 milliarder kroner.

Ifølge Financial Times har investorene omfavnet den nye markedsplassen fordi den har færre begrensninger på prisbevegelser enn for eksempel Shanghai-børsen og Shenzen, som ikke tillater bevegelser på over ti prosent i hverken den ene eller andre retningen.

Det skal også være mulig å shorte, altså vedde mot kursfall, på Star Market, hvilket er forbudt andre steder i Kina. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.