Mandag kunne investorene over hele verden juble etter et at USA og Kina hadde blitt enige om en våpenhvile i handelskrigen under G20-møtet i Argentina.

Tirsdag kom bakrusen.

De asiatiske børsene åpnet ned, men hentet seg raskt inn igjen. Det var ikke før de amerikanske børsene åpnet at hodepinen satte inn for alvor. Da børsene stengte var madagens opptur for lengst blåst bort.

Fryktindeksen stiger

Den ledende indeksen Dow Jones endte ned 3,10 prosent, etter et fall på 550 poeng. Det er det kraftigste fallet på nesten to måneder.

Det gjelder også for de andre indeksene.

Den brede samleindeksen S&P 500 falt 3,24 prosent, mens teknologidominerte Nasdaq endte ned 3,80 prosent.

Likevel er det ikke først og fremst teknologiaksjene som driver børsfallet tirsdag kveld, selv om Apple faller over tre prosent etter å ha blitt nedgradert av HSBC.

Det er først og fremst bank- og industrisektoren som drar børsene nedover. Store selskaper som Caterpillar (-5,22 prosent) og Boeing (-2,52 prosent) faller kraftig.

Det har vært en urolig høst på de amerikanske børsene, som har gått inn i en korreksjon i løpet av høsten. At investorene er mer nervøse, vises blant annet på Vix-indeksen, som målet volatiliteten i markedet. Indeksen kalles ofte for fryktindeksen, og stiger nesten 20 prosent tirsdag kveld.

Onsdag er forøvrig Wall Street stengt på grunn av at det er sørgedag i USA for tidligere president George H.W Bush som døde nylig.

«Finansaksjene får bank av rentekurven»

CNBC knytter børsfallet til at investorene er urolige for svakere økonomisk vekst fremover.

Mandag kveld ble rentekurven negativ for første gang siden før finanskrisen. Dette er noe som har fått stor oppmerksomhet i en rekke finansmedier.

Når rentekurven blir negativ, så betyr det at de korte rentene er høyere enn de lange. Med andre ord tror rentemarkedet at renten vil falle fremover, noe som sjelden skjer når det går bra med økonomien.

– Energisektoren gjør det bra, men finansaksjene får bank av den flate rentekurven, mens industrisektoren mest sannsynlig faller på overskriftene om handelskrig, sier Jack Ablin, partner i Cresset Wealth, til CNBC.

President Donald Trump sa tirsdag ettermiddag at forhandlingene med Kina allerede har begynt, men at det gjenstår å se om det er mulig med en avtale.

- President Xi Jinping ønsker at avtalen skal gå i boks, og den vil den mest sannsynlig, men hvis ikke er jeg en tollmann, skriver Trump på Twitter.

Nærmer seg resesjonsvarsel

Tirsdag kveld har situasjonen i rentemarkedet forverret seg, sett i lys av denne tolkningen.

Amerikanske tiårsrenter er ned 1,8 prosent til 2,92 prosent – det laveste nivået på tre måneder.

– Tiårsrenten har falt fra 2,94 til 2,92 prosent. Det høres ikke ut som mye, men det er nærmere en negativ rentekurve, og det legger ytterligere press på aksjemarkedet, sier Robert Pavlik, sjefstrateg i Slatestone Walth.

Også de korte rentene faller, men ikke like mye. Amerikanske toårsrenter er kun ned 0,3 prosent, noe som betyr at rentekurven er i ferd med å flate ut enda mer.

Foreløpig er ikke hele rentekurven negativ, kun i området mellom toårige og femårige renter.

Differansen mellom ti- og toårsrenter er nå på kun 0,10 prosentpoeng. Dersom denne differansen blir negativ, vil svært mange investorer tolke dette som et sterkt resesjonsvarsel.

Konsernsjef i Doubleline, Jeffrey Gundlach, tror utviklingen i rentekurven er dårlig nytt for økonomien. Gundlach, som går under navnet «obligasjonskongen», sikter til at rentekurven er blitt negativ i området mellom to- og femårige renter, og at dette signaliserer at økonomien ligger an til å svekke seg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette skal du aldri gjøre med en god kniv
Karbonstål eller rustfritt? Hva med en slipestein til 16.000 kroner? Gasellebedriften Skarpekniver og vinneren av World Sushi Cup, Vladimir Pak, gir deg gode råd for kjøp og bruk av skikkelige kjøkkenkniver.
02:34
Publisert: