Aker Horizons, den grønne armen i Kjell Inge Røkkes Aker-system, har inngått en avtale med Statkraft og Yara som tar sikte på etableringen av et grønt ammoniakk-prosjekt.

Det fremgår av en børsmelding torsdag morgen.

Nyheten blir åpenbart tatt godt imot av markedet, som sender Aker Horizons-aksjen opp over fire prosent fra start. Yara-aksjen, som er blant børsens fem mest omsatte i åpningstimen, stiger rundt 0,2 prosent.

Ifølge meldingen skal det første prosjektet for gruppen innebære å elektrifisere og avkarbonisere Yaras eksisterende ammoniakk-fabrikk i Porsgrunn. Videre skal gruppen se etter muligheter for bruk av grønn hydrogen og grønn ammoniakk i blant annet shipping, jordbruk og industri, heter det i meldingen.

– Dette er et stort og viktig prosjekt, som er en sentral del av den grønne omstillingen. Det er klimahensyn, industrihensyn og kommersielle hensyn. Det er vanskelig å tenke seg et viktigere prosjekt, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til DN.

Gruppen mener prosjektet har potensiale til å bli en av de største klimainitiativene i norsk industris historie.

Realisering innen fem til syv år

Ifølge gruppen er Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya en av de største kildene til CO2-utslipp på fastlands-Norge. Prosjektet som nå skal settes igang anslås å kunne kutte utslippene med tilsvarende det fra 300.000 fossildrevne personbiler.

Avkarboniseringen og elektrifiseringen av Yaras ammoniakkfabrikk på Herøya i Porsgrunn kan bli realisert innen fem til syv år.

Yara-sjef Svein Tore Holsether sier det er en vesentlig del av jobben å finne ut det totale kostnadsbildet, men presiserer at regningen kommer til å deles på tre.

– Når man ser hvor massivt dette er på global basis, så er det klart at Norge må ta den muligheten som ligger til rette innen hydrogen. For å være best mulig med på det, må partnerne også være de beste, sier Holsether.

Christian Rynning-Tønnesen, sjef i Statkraft, istemmer:

– Vi tror at mellom ti og tolv prosent av verdens energiforsyning kan komme direkte fra hydrogen, eller videreforedlet fra for eksempel ammoniakk, i fremtiden.

På spørsmål om signaleffekten av et samarbeid mellom tre norske industrikjemper er like viktig som selve samarbeidet, svarer Yara-sjef Holsether at det ikke bare handler om å se bra ut.

Rammeverket som skal på plass skal gjelde for flere andre prosjekter, sier han.

– Skal man dreie seg mot grønn ammoniakk som drivstoff innen shipping og andre industrier, trenger vi innsikt fra flere steder. Verdens største marked for ammoniakk i dag er gjødsel, men i fremtiden kan det bli drivstoff.

– Verden står ikke stille for å vente på at Norge skal melde seg på i hydrogenindustrien. Med dette samarbeidet mener vi at vi kan bevege oss raskere og bedre mot å utvikle sluttproduktet for markedet, sier Holsether.

Nytt Aker-selskap

Det er Aker Horizons som skal stå for gjennomføringen av prosjektet gjennom det heleide datterselskapet Aker Clean Hydrogen. Ifølge meldingen er dette et nytt selskap som er etablert for å designe, bygge, eie og operere store hydrogenfasiliteter på verdensbasis.

Aker-sjef Øyvind Eriksen mener det første prosjektet i Porsgrunn kan bli et fyrtårn. I tillegg vil gruppen også utforske mulighetene for produksjon av grønn ammoniakk i Nord-Norge.

– Førsteprioritet er elektrifiseringen og avkarboniseringen på Herøya. Men vi ser også muligheter for produksjon i andre deler av Norge, og da kan Glomfjord være et aktuelt område. Hvor lang tid det tar avhenger av flere faktorer, blant annet hvordan shipping-industrien omstiller seg til grønn ammoniakk som drivstoff. Det er et samspill mellom private aktører og myndigheter som må til for å legge til rette for grønn skipsfart, sier Eriksen.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Video fra Dagens Næringsliv
03:53
Publisert:

Det var under Paretokonferansen i fjor høst at Øyvind Eriksen først hintet om at det kunne bli aktuelt med en hydrogenenhet under Aker Horizons. Siden har det gått fort. I begynnelsen av året hadde Aker gjort det klart og tydelig at man tok sikte på å lansere «en fremskreden og pågående utvikling» av hydrogensatsing i løpet av første halvdel av 2021.

Det var denne satsingen som hadde fått navnet Aker Clean Hydrogen og som nå skal gå i samarbeid med Yara og Statkraft. Aker har tidligere kommunisert at det tas sikte på å finansiere Aker Clean Hydrogen som et dedikert porteføljeselskap.

– Vi ser et stort markedspotensial, både gjennom hydrogen, men også i ammoniakk, sa Kristian Røkke, sjef i Aker Horizons, i en presentasjon til investorer i forbindelse med oppkjøp og børsnoteringsplaner tidligere i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.