Torsdag kveld meldte det private oppkjøpsfondet Hitecvision at det vurderte et salg av alle sine 30 millioner aksjer i oljeserviceselskapet Aker Solutions, en aksjepost verdt flere hundre millioner kroner.

Fredag morgen ble det klart at salget er gjennomført, etter at Kjell Inge Røkkes Aker la inn et «alt-eller-intet»-bud som Hitecvision takket ja til. Dermed har det Stavanger-baserte oppkjøpsfondet solgt hele sin eierandel, tilsvarende seks prosent av aksjene i Aker Solutions, til en pris på 809 millioner kroner, eller 27,10 kroner per aksje.

Etter transaksjonen eier Aker 39,41 prosent av aksjene i Aker Solutions.

– Det var en enkel beslutning, gitt vår etablerte eierposisjon, og aksjekjøpet var foranlediget av Hitecvisions salgsprosess, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til DN.

Kjempegevinst for Hitecvision

Stavanger-baserte Hitecvision kom inn i Kværner i 2015, etter at selskapet fem år tidligere hadde blitt skilt ut fra Aker Solutions, og børsnotert som eget selskap.

I 2020 kom nyheten om at de to nok en gang hadde blitt enige om å fusjonere, og Hitecvision fikk da en eierandel i «nye» Aker Solutions, basert på eierandelen det hadde i Kværner på fusjonstidspunktet.

For oppkjøpsfondet traff investeringen midt i blinken, og DN kan i dag erfare at Hitecvision etter Aker Solutions-exiten sitter igjen med en gevinst på rundt 750 millioner kroner etter salget til Aker.

Hitecvision er nå helt ute av oljeserviceselskapet.

Aker-sjef Eriksen vil ikke gå nærmere inn på hvordan forhandlingene utartet seg.

– Prisen var en del av prosessen som Hitecvision hadde etablert sammen med sine rådgivere. De brukte den tidsplanen som det var lagt opp til i salgsprosessen til å bestemme seg for hvorvidt de ville godta vårt bud.

Kraftig kursoppgang

Aker Solutions har nytt godt av den kraftige oljeprisoppgangen i etterdønningene av den første nedstengningen som følge av koronapandemien.

Da det brede markedet krakket i mars 2020, traff Aker Solutions-aksjen en kursbunn på 3,70 kroner, men har hatt en ellevill opptur i tiden etterpå. Torsdag stengte aksjen til kurs 29,66 kroner, opp over 600 prosent på drøye to år.

Oljeserviceselskapet er i dag verdsatt til 14,7 milliarder kroner på Oslo Børs, og stiger over syv prosent på ukens siste handelsdag.

Aker-sjef Eriksen er klar på at Røkke-konsernet har en langsiktig eierambisjon i oljeserviceselskapet, og beskriver det som viktig både for Aker og energiindustrien.

– Vi har stor tro på at Aker Solutions skal bidra til bedre prosjektgjennomføring og økte aksjonærverdier i årene som kommer. Samtidig arbeider selskapet med spennende initiativer for å effektivisere sin virksomhet ved hjelp av nye, digitale verktøy som utvikles i samarbeid med søsterselskapene Aize og Cognite, sier han.

– Kommer det flere transaksjoner i andre Aker-selskaper?

– Vi forhåndsannonserer ikke investeringer. Det kommuniserer vi når og hvis det skjer, sier Eriksen.

Da Aker Solutions la frem rapporten for fjerde kvartal 2021 i starten av februar, ble det klart at selskapet hadde klart å snu seg rundt etter et utfordrende og koronapreget 2020.

Det ble også da vedtatt et utbytte på 20 øre per aksje, det første ordinære utbyttet siden 2015, sett bort fra utbyttet fra Kværner i 2019. Aker Solutions og Kværner ble fusjonert sammen igjen i 2020. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.