Den lille skipsutstyrsleverandøren Scanship Holding har gått som ei kule på Børsen det siste året. I april mottok selskapet et bud på virksomheten, men er ikke blitt solgt. Siden har det ramlet inn gode kvartalsrapporter og aksjen er opp 262 prosent så langt i år.

Det har gitt en heftig avkastning for skipselektriker og hobbyinvestor Eigel Ingvar Thom (54). Bare de siste tre månedene har han tjent seg opp en papirgevinst på ni millioner kroner.

– Det har vært bra dette, vet du. Det har gått som forventet, sier Thom over telefon fra Åsgårdstrand i Vestfold, der han gjør unna forretninger i sin enmannsbedrift Trethom as.

Gjennom selskapet og privat eier han i overkant av fem millioner aksjer i Scanship, og dem akter han å beholde - lenge.

13,7 millioner på halvannet år

– Selskapet har en veldig bra inntjening i dag og jeg tror på fortsatt omsetningsvekst. Hvis inntjeningen holder seg og de øker omsetningen sånn som jeg tror, blir dette veldig bra, sier han.

I tredje kvartal hadde Scanship inntekter på 60 millioner kroner, opp fra 48 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Samtidig økte driftsresultatet før avskrivninger fra 1,9 millioner kroner til 9,3 millioner kroner.

Thom reiser til vanlig verden rundt som skipselektriker. Siden han gikk inn i Scanship i februar 2016 har han en papirgevinst på rundt 13,7 millioner kroner i selskapet når man legger til grunn hans kostpris på 0,75 kroner aksjen.

Kjøper seg opp når han har penger

Skipselektrikeren har imidlertid tjent enda bedre på et annet selskap opp igjennom årene.

Thom sitter på 2,32 prosent av aksjene i American Shipping, hvor Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær.

Han anslår at han har tjent godt over 30 millioner kroner på å satse på rederiaksjen etter den krasjet fra sin storhetstid fra 2006 til 2008 og lå skadeskutt frem til april 2013.

Siden den gang har aksjen steget med 983 prosent på børs og gitt drømmeavkastning til investorene. De siste seks månedene har aksjen falt betydelig, mens Thom har kjøpt seg ytterligere opp.

– Jeg kjøper meg mer og mer opp i American Shipping når jeg har penger. Det er et veldig interessant selskap, sier Thom, som forrige uke kom hjem fra jobb i Kina.

Snart skal han ut på reise igjen.

– Du investerer jo utelukkende i shippingaksjer. Gir jobben som skipselektriker deg et lite fortrinn?

– Jeg kjenner jo markedet, og er på båtene hele tiden, der jeg hører og prater med folk hele tiden. Jeg suger til meg info fra alle kanter egentlig, sier Thom.

Økte formuen med 21 mill.

Eigel Ingvar Thom har drevet som selvstendig næringsdrivende siden 1989, og foretrekker å holde en lav profil som investor.

Hardt arbeid er ifølge ham selv det som har gitt startkapital nok til å begynne med aksjehandel.

– Jeg har vært heldig og hatt et overskudd på drift, jobbet mye og hatt muligheten til å gjøre det her uten at det går ut over familie og unger, sa han til DN i april.

Han sitter nå på aksjer i Scanship og American Shipping for om lag 50 millioner kroner. Ferske ligningstall viser at Thom gjorde et stort formueshopp fra åtte millioner kroner i 2015 til 29,7 millioner kroner i 2016. Begge årene står han oppført med null i inntekt.

Tungvekter på laget

Scanship Holding har gått i rykk og napp dette året. I starten av mai fikk selskapet en ny storspiller med på laget. Investorene Narve Reiten og Bård Brath Ingerø kjøpte igjennom investeringsselskapet Ingerø Reiten Investment Company 31,5 millioner aksjer i selskapet og ble dermed Scanships desidert største aksjonær.

– Det er veldig positivt at Reiten & Co kom inn for å dra lasset videre. Det gir litt ordentlig muskler i markedet, som nok er litt av grunnen til oppgangen. Folk har mer tro, sier Thom.

Aksjen fikk også et realt løft etter at selskapet slapp rapporten for første halvår. Den viste en stor økning i inntektene og et driftsresultat på 9,2 millioner kroner, opp fra minus 0,6 millioner kroner i først halvår i 2016.

Via sitt investeringsselskap Trethom hadde Thom finansinntekter på tre millioner kroner i 2016, ifølge selskapets årsregnskap. I 2015 hadde han finansinntekter på 19 millioner kroner.

Selskapets samlede eiendeler beløper seg til 39,2 millioner kroner.

Regnskapet viser at Thom har lånt over 13 millioner kroner med pant i aksjene sine.(Vilkår)

Årets Gasellebedrift Sogn og Fjordane
Kompetanse og investorer er det som får de til toppen.
01:01
Publisert: