Kjell Inge Røkke kjøper alle Jens Ulltveit-Moes aksjer i kriserammede Rec Silicon til saftig rabatt.

Etter børsslutt mandag kom sjokkmeldingen fra Rec om at Jens Ulltveit-Moes selskap Umoe vurderte å selge alle aksjene i selskapet. I dag melder Rec at den såkalte «bookbuildingen», altså der meglerne lodder interessen blant mulige kjøpere, ble dekket i intervallet 1,00-1,30 kroner per aksje.

Jens Ulltveit-Moe.
Jens Ulltveit-Moe. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Men, like etterpå mottok meglerne et «alt-eller-intet»-bud til en høyere pris. Ulltveit-Moe godtok budet og har nå solgt alle aksjene i Rec til kurs 1,325 kroner per aksje.

Få minutter senere kommer det frem i en separat melding at kjøperen er Kjell Inge Røkke sitt Aker.

Sluttkurs i Rec var mandag 2,128 kroner. Når Røkke nå kjøper aksjene for 1,325 stykk er det med en saftig rabatt på 38 prosent. Total kjøpesum er 85 millioner kroner.

Rec Silicon stiger rett over 25 prosent på børs tirsdag formiddag.

– Skulle alltid ønske en bedre pris

– Åpenbart var interessen svakere enn det som vi håpet på. Vi brukte god tid på å vurdere budet, men etter en grundig diskusjonen valgte vi likevel å selge, sier administrerende direktør Jarle Roth i Ullveit-Moes Umoe.

– Er dere skuffet?

– Man skulle alltid ønske en bedre pris. Det er det ingen tvil om, sier Roth, som gjentar at salget gjøres for å styrke balansen og for å prioritere selskapets satsing i Brasil.

Akers kommunikasjonsdirektør Atle Kigen sier at selskapet, som har jobbet innen energi i generasjoner, ble tilbudt en interessant mulighet og at de vi får se hva som skjer videre.

– Har Røkke selv vært inne i denne beslutningen?

– Det er en del av den interne kommunikasjonen, sier Kigen.

Han sier det for tidlig å si hvordan Aker skal være med å snu utviklingen i Rec Silicon, som de siste fem årene har tapt milliarder og falt rundt 90 prosent på Oslo Børs.

– Det er en interessant mulighet med selskap som har en posisjon i et voksende marked. Vi er likevel klar over at det veldig utfordrende situasjon med handelskrigen mellom USA og Kina, sier Kigen.

Til TDN Direkt sier Kigen at de må komme tilbake til om dette er en finansiell eller strategisk investeringer, men at det er naturlig at de ber om en plass i styret.

Tapte nesten 600 mill. på Rec i fjor

Rec Silicon, som produserer silisium til solindustrien, var en av børsens største og heteste selskap i sin storhetstid fra 2006-2008. På det meste var selskapet verdt 149 milliarder kroner sent i 2007.

Nå, over 12 år senere, står selskapet i knestående på grunn av en mangeårig handelsstrid mellom USA og Kina hvor Recs tilgang på det kinesiske markedet er kraftig begrenset. Tidligere i år ble Recs prestisjeanlegg og verdens største silisiumsfabrikk, Moses Lake i USA, stengt ned som følge av den fastlåste situasjonen mellom de to stormaktene.

Hittil i år har Rec Silicon levert et underskudd på 745 millioner kroner før skatt. I fjor var tapene på over tre milliarder kroner.

Så sent som i april skjøt Jens Ulltveit-Moe inn 40 nye millioner kroner inn i Rec Silicon da selskapet ba om sårt trengte penger for å styrke likviditeten. Siden da har selskapet falt 70 prosent på Oslo Børs og verdien på aksjene til Ulltveit-Moe, som kontrollerer neste en fjerdedel av Rec, har falt med 316 millioner kroner.

Det året tapte Jens Ulltveit-Moe nesten 600 millioner kroner på investeringen i Rec, gjennom sitt private selskap Umoe.

Satser på Brasil i stedet

Da DN mandag kveld tok kontakt med Umoes Jarle Roth hadde han ikke den fullstendige oversikten over akkurat hvor store tapene i Rec er, men var sikker på en ting:

– Det er mye.

Jens Ulltveit-Moe og Umoe har satset på biodrivstoff i Brasil gjennom selskapet Umoe Bioenergy. Heller ikke dette har vært en pengemaskin de siste årene. I 2018 tok Umoe et tap på på 169 millioner kroner. Roth forteller at det er dette selskapet det skal satses videre på.

– Vi har hatt to veldig krevende engasjement både i Rec og i Brasil. Vi vurderer løpende hvilke prosjekter vi skal prioritere. Nå har vi landet på at vi ønsker å prioritere i Brasil, sa han mandag kveld.

– Betyr det at dere ikke har dere ikke troen på Rec lenger?

– Vurderingen er gjort ut fra egne prioriteringer i Umoe. Vi ønsker ikke si noe om Recs situasjon som sådan, sa Roth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.