Diagnostikkselskapet Gentian Diagnostics' oppgang på børs vil ingen ende ta.
Onsdag stiger aksjen ytterligere 15 prosent og har dermed steget rundt 80 prosent så langt i år.
– De har mange skudd på mål og de kommer med nye produkter nå. Jeg har aldri sett noe så spennende. Det kan bli et eventyr, sa selskapets sjette største investor, Haakon Sæter, i tirsdagens utgave av DN.
Samme dag steg aksjen 12 prosent på Oslo Børs, og fortsetter nå altså onsdag. Det har ikke kommet noen meldinger fra selskapet.
Hønsegevinst
I Ås i Akershus finnes det en gård med 20.000 høns. Her har Gentian en liten avdeling med 600 høner. Gentian lager såkalte markører med antistoffer fra eggeplommer som kommer fra disse hønene etter de er injisert med proteiner. Markørene påviser ulike sykdommer når de testes mot blod på sykehus og laboratorier.
Eiersiden i Gentian er spekket med kjente investorer som så langt har store papirgevinster.
Best ut kommer milliardær Kjetil Holta som er Gentians største aksjonær med 14,5 prosent av aksjene.
Han har vært med siden før børsnoteringen i desember 2016, men har siden økt aksjeposten sin noe. Hittil i år har Holta en papirgevinst på 69 millioner kroner. Spredt utover betyr det en papirgevinst på 360.000 kroner per dag for milliardæren i år.
Gevinst på 18 mill.
Gentians grunnlegger og administrerende direktør, Bård Sundrehagen, har også fått godt betalt for arbeidet han har lagt ned. Siden børsnoteringen har han en papirgevinst på 18 millioner kroner.
Bror og medgrunnlegger, Erling Sundrehagen, har en papirgevinst på 26 millioner kroner. Erling Sundrehagen etablerte Axis-Shield på 1980-tallet som senere ble solgt til den amerikanske konkurrenten Alere for 2,9 milliarder kroner.
Petter Stordalen har gjennom selskapet Strawberry Capital sittet rolig i båten med 300.300 aksjer siden selskapet gikk på børs. Papirgevinst: 15 millioner kroner.
På eiersiden er også eiendomsinvestor Runar Vatne, øyelege og investor Ole Morten Halvorsen, Rasmussengruppen og eiendomsinvestor Tormod Stene-Johansen.
Går med underskudd
Gentian har så langt ingen sterke regnskapsresultater å vise til.
I 2015 fikk selskapet et underskudd før skatt på tre millioner kroner. Dette vokste til ni millioner kroner i 2016.
I fjor fikk Gentian et underskudd før skatt på 15 millioner kroner.
Inntektene har økt hvert år, mens mye av kostnadene går med til forskning og utvikling. I fjor var inntektene på 35 millioner kroner.
– Vi prøver ikke å slå oss på brystet med resultatene vi har nå, men det går riktig vei. Jeg tror det er få selskaper i vår industri som tjener penger fra dag én, sa selskapets finansdirektør Njaal Kind til DN tidligere denne uken.
I første kvartal i år nær doblet Gentian inntektene og reduserte underskuddet før skatt. (Vilkår)