– Selv om aksjemarkedene har hentet seg markert inn siden 23. mars, kan det bli tyngre å aksle en ytterligere oppgang fremover. For det første er det lite trolig at det kommer nye, store overraskelser fra sentralbankene nå i sommer og utover høsten.

Det skriver DNB Markets-analytiker Knut A. Magnussen i en morgenrapport mandag.

Forrige uke endte de tre toneangivende indeksene på Wall Street – Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 – alle med en markert oppgang, tross økende koronatilfeller i flere stater i USA. Her hjemme steg hovedindeksen på Oslo Børs rett over 1,5 prosent for uken.

– Det er tydelig at økte smittetall i USA tynger markedene. Samlet sett ble forrige uke likevel solid, etter at Fed varslet at sentralbanken ville sette i gang med å kjøpe selskapsobligasjoner i annenhåndsmarkedet, samtidig som det kom indikasjoner om en ny, stor stimulansepakke i USA som skal brukes til investeringer i infrastruktur, skriver Magnussen i DNB Markets.

Tror oljeprisen har funnet fotfeste

Mandag morgen fortsetter oljeprisen også å stige noe, og brent spot (nordsjøolje) ligger fortsatt over 42 dollar fatet.

Torsdag forrige uke ble det avholdt et såkalt ministermøte mellom Opec-landene. Der la blant andre Irak frem løsninger på hvordan det skal kompensere for å ikke ha klart å oppfylle produksjonskuttavtalen i mai.

– Vi tror videre oppgang i oljeprisen vil bli treg fra dagens nivåer. Markedet er riktignok i langt bedre balanse, men er i stor grad prisgitt OPECs produksjonskutt. Skulle prisen stige ytterligere vil det trolig gi mindre oppslutning innad i kartellet om å opprettholde produksjonskuttene, skriver Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen i en rapport mandag.

Han peker videre på at en oljepris på over 40 dollar fatet er noe en del skiferolje-produsenter kan leve med, og ser derfor heller ikke store, videre fall i prisen på amerikansk lettolje (WTI Crude).

– Til slutt er det store mengder olje på lager som på et eller annet tidspunkt skal ut i markedet. Den nærmeste tiden kan det se ut som vi har funnet en slags range for oljeprisen. Det virker usannsynlig at vi skal tilbake til de laveste nivåene fra koronakrisen, men samtidig virker oppsiden begrenset noe fremover, skriver Bernhardsen.

Bedre enn fryktet

Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets skriver i en morgenrapport at det har vært en tendens til at land som har åpnet opp etter korona har hatt makroøkonomisk data som har forbedret seg raskere enn fryktet.

Han viser til den siste arbeidsmarkedsrapporten fra USA i juni og detaljomsetningen i samme land.

– Modeller fra ulike Fed-distrikter viser da også at en vurdering av løpende statistikk tilsier oppjusteringer av prognosene for den amerikanske BNP-veksten i 2. kvartal. Så skal vi igjen minne på disse modellene fortsatt predikerer et historisk stort fall i dette kvartalet, men altså noe mindre enn for noen uker siden, skriver Grangård.

Han advarer samtidig, som mange andre, at det er vanskelig å forutsi hvordan utviklingen blir fremover.

– Markedene har fått noen skremmeskudd de siste ukene med oppblomstring av smitte i noen amerikanske delstater og i Beijing. Vi er også fortsatt på uvanlig lave aktivitetsnivåer, og veksten skal fortsette å imponere en god stund før vi eventuelt kommer tilbake til gamle høyder, konstaterer Grangård. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.