Komplett Bank-aksjen faller rundt 14 prosent på børs en drøy time etter handelsstart torsdag.

Det skjer etter at banken onsdag kveld kom med en nedslående oppdatering.

Rett før klokken 21.00 onsdag kveld meldte banken at det selger porteføljer med misligholdte lån i Sverige og Finland til Modhi Finance, og tilsvarende i Norge til Lowell, for totalt 1,4 milliarder kroner.

I forbindelse med salget gjorde banken også en gjennomgang av hele låneporteføljen, noe som vil resultere i ytterligere låntap på 256 millioner kroner, og en negativ, regnskapsmessig effekt på totale inntekter på 290 millioner kroner. Effektene av gjennomgangen, salget og de ytterligere tapsprovisjonene bidrar til et negativt resultat etter skatt på 356 millioner kroner i tredje kvartal, ble det opplyst.

Fjerde største aksjonær, forvalter Jan Petter Sissener, sier han er veldig skuffet.

– Det er overraskende at de melder om disse tapene som ikke har vært der tidligere. Det virker som om de ikke har hatt kontroll, sier han.

Sjef i Komplett Bank Øyvind Oanes.
Sjef i Komplett Bank Øyvind Oanes. (Foto: Exton Consulting)

Dropper utbytte

Toppsjef Øyvind Oanes sier til DN at de var forberedt på markedsreaksjonen som har kommet torsdag. På spørsmål om tilliten banken har i markedet, svarer Oanes at det er naturlig å stille spørsmålet etter onsdagens melding.

– Vi er avhengig tillit og troverdighet i markedet er også noe av bakgrunnen for å gå ut med det vi gjør, og for meg er det viktig å være åpen og tydelig. Isolert sett er vi fornøyde med grepene vi har tatt, men det er selvfølgelig ikke kjekt å annonsere et tap av den størrelsen.

Han mener at salget av porteføljen og de øvrige grepene bør gi markedet grunn til å tro at banken har risikoen under kontroll.

Oanes forteller at prosessen har pågått siden etter sommeren.

– I sum synes jeg at vi har gjort det riktige ved å ha en slik opprydningsaksjon når vi har tilstrekkelig data til å estimere mulige fremtidige tap. Det gir en betraktelig reduksjon i risikoen på vår balanse som har vært der en stund. Det gir oss en tryggere og bedre plattform for det vi skal gjøre videre, sier han.

– Har du en kommentar til Sisseners uttalelser om at det virker som dere ikke har hatt kontroll?

– Jeg har ingen kommentarer til det, utover at det er alltid skuffende å komme med negative meldinger.

I børsmeldingen onsdag kveld skrev selskapet også at på grunn av tapene i tredje kvartal, samt de ventede tapene for hele 2021, så tror ikke banken at det vil bli noen utbyttebetaling basert på årets resultater.

Imidlertid tar banken sikte på å betale ut resterende utbyttet for 2019 og 2020 i desember i år.

Hagen solgte til Sveeas

Det er nå et knapt år siden at den tidligere storeieren Stein Erik Hagen solgte alle sine aksjer i Komplett Bank til investor Christen Sveaas.

I slutten av november i fjor kom meldingen om at Hagens Canica hadde inngått en avtale om å selge alle aksjene i forbrukslånsbanken til Sveaas' Kistefos for 8,75 kroner per aksje. Det tilsvarte en transaksjon verdt 313 millioner kroner.

Torsdag morgen blir aksjen omsatt for rundt 7,48 kroner.

I dag er det Sveaas som er største eier med drøyt 19 prosent av aksjene i banken. Blant andre private aksjonærer er flere investorprofiler.

Forvalter Jan Petter Sissener er fjerde største eier gjennom sitt Sissener as, mens Andenæs-familien gjennom AS Tanja er femte største aksjonær. Øyelegen Ole Morten Halvorsen er sjette største eier gjennom sitt OM Holding.

Christen Sveaas er største eier i Komplett Bank gjennom sitt Kistefos.
Christen Sveaas er største eier i Komplett Bank gjennom sitt Kistefos. (Foto: Fredrik Solstad)

Kraftig kursfall

Det var høsten 2017 – for rundt tre år siden – at Komplett Bank var ute for å hente friske penger i forkant av sin børsnotering. Hagen-familien var allerede største eier gjennom Komplett as. For å opprettholde sin eierandel på omtrent en femtedel av selskapet, tegnet Hagen seg for nye aksjer – til kurs 18,50 kroner.

Totalt tegnet Hagens Komplett seg for aksjer verdt 85 millioner kroner.

De to første ukene på børs så lovende ut, men resten har vært et sørgelig kapittel. Aksjen har falt nesten 60 prosent siden høsten 2017, og selskapet er i dag verdsatt til rundt 1,4 milliarder på Børsen.

Nåværende toppsjef Øyvind Oanes tok over stillingen 1. oktober, etter å ha blitt utnevnt som Jan Haglunds etterfølger i slutten av juni i år. Haglund kunngjorde sin oppsigelse tidligere i vinter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.