I en melding fra forbrukslånsbanken Komplett Bank fremkommer det mandag at Stein Erik Hagens og familiens Canica Invest har inngått en avtale med Christen Sveaas' Kistefos om at Kistefos vil kjøpe alle aksjene Canica har i banken for 8,75 kroner per aksje.

Det tilsvarer et kjøp for totalt 313 millioner kroner.

Dermed seiler milliardær Christen Sveaas inn som ny hovedaksjonær i Komplett Bank, mens milliardær Stein Erik Hagen forsvinner helt.

Stein Erik Hagen henviser til daglig leder Nils Kloumann Selte i Canica for kommentarer.

– Jeg har ikke noen kommentar utover det som står i børsmeldingen, sier Selte.

Komplett Bank steg rundt syv prosent på børs mandag formiddag.

Kraftige kursfall

Det var høsten 2017 – for rundt tre år siden – at Komplett Bank var ute for å hente friske penger i forkant av sin børsnotering. Hagen-familien var allerede største eier gjennom Komplett as. For å opprettholde sin eierandel på omtrent en femtedel av selskapet, tegnet Hagen seg for nye aksjer – til kurs 18,50 kroner.

Totalt tegnet Hagens Komplett seg for aksjer verdt 85 millioner kroner.

De to første ukene på børs så lovende ut, men resten har vært et sørgelig kapittel. Aksjekursen har falt nærmere 60 prosent siden første handelsdag.

Hittil i år har aksjekursen falt 38,70 prosent.

Sist gang aksjekursen til Komplett Bank var like høy som det Sveaas nå legger på bordet for alle Hagens aksjer, var i starten av februar. Fredag sluttet kursen til 7,65 kroner – vel over én krone lavere enn det Sveaas er villig til å kjøpe for.

Regnet om i prosent betaler Sveaas en «premie» på 14,38 prosent mot sluttkurs fredag.

– Kistefos har lang erfaring og god kompetanse innenfor det segmentet Komplett Bank opererer i. Vi anser Komplett Bank å være en veldrevet bank og ser frem til å kunne bidra til å gjøre den enda bedre, sier administrerende direktør Bengt Rem i Kistefos, som sier han ikke har ytterligere kommentarer til DNs spørsmål utover dette.

Kistefos og Sveaas har lang fartstid innen bank. Sveaas er største aksjonær i Instabank og eier 60 prosent av Advanzia Bank. Tidligere har han vært største aksjonær i Ya Holding (Ya Bank) som ble kjøpt opp i 2015 for nærmere 1,6 milliarder kroner.

Banken krymper

For knappe to uker siden la Komplett Bank frem resultater for tredje kvartal.

Det viste et fall i netto renteinntekter fra i fjor. Netto renteinntekter var 271 millioner kroner i kvartalet, ned fra 282 millioner kroner i samme periode i fjor.

Resultat etter skatt endte på 73 millioner kroner, ned fra 81 millioner kroner.

Netto utlån til kunder var 8,34 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal, mot 8,36 milliarder kroner et år tilbake.

Avkastningen på egenkapitalen var på 13,9 prosent i tredje kvartal.

Canica er representert i styret i Komplett Bank ved Jan Ole Stangeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.