Netthandelsselskapet Komplett fullførte i midten av november i fjor en kapitalinnhenting på en milliard kroner, der største eier Stein Erik Hagens Canica sto for halvparten av pengene.

Kort tid etter kapitalinnhentingen gikk selskapet i gang med en reparasjonsemisjon, for å bøte på den utvannende effekten for aksjonærer som ikke fikk delta i den rettede emisjonen.

Selskapet var forberedt på å utstede 3,39 millioner nye aksjer i reparasjonsemisjonen, til kurs 14,75 kroner per aksje – samme som i den rettede emisjonen. Det ville gitt Komplett ytterligere 50 millioner kroner i friske penger.

Tirsdag ble resultatet av reparasjonsemisjonen klart, og interessen var mildt sagt laber.

En drøy halv million

Endelig opptelling viser nemlig at selskapet mottok tegninger for kun 43.582 aksjer i reparasjonsemisjonen. Det betyr at det samlede beløpet endte på kun 642.834,5 kroner.

Komplett-aksjen stiger 1,7 prosent tirsdag morgen, riktignok på lav omsetning.

Den opprinnelige bakgrunnen for å hente milliarden i fjor høst var som følge av Kompletts oppkjøp av svenske NetOnNet i februar i fjor.

Komplett tok opp et brolån på 1,5 milliarder kroner med forfall i april 2023 for å finansiere oppkjøpet, der planen var å dekke inn lånet med egenkapital og langsiktig gjeld.

Da Komplett kunngjorde den rettede emisjonen 15. november, hadde Komplett-aksjen avsluttet handelsdagen til kurs 15,22 kroner, og tegningskursen i emisjonen ble altså fastsatt til 14,75 kroner.

– Vi kjenner selskapet godt og mener det er meget godt posisjonert for fremtiden. Komplett har for øvrig vært en meget god investering for Canica, skrev Stein Erik Hagen i en tekstmelding til DN etter at emisjonen ble kunngjort.

Komplett prises i dag til 2,4 milliarder kroner på Oslo Børs, etter at det altså ble utstedt 67,8 millioner nye aksjer i den rettede emisjonen.

Aksjen har falt rett over seks prosent så langt i år.

Stein Erik Hagen er største aksjonær i Komplett gjennom Canica.
Stein Erik Hagen er største aksjonær i Komplett gjennom Canica. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Kraftig børsfall

Stein Erik Hagen tok Komplett på børs i fjor sommer, og innkasserte rundt 1,6 milliarder kroner da han solgte seg ned til en eierandel på rundt 60 prosent til kurs 60 kroner. Hans Canica eier i dag drøyt 40 prosent av aksjene i selskapet, og er dermed største eier.

Nest største aksjonær er den Göteborg-baserte Bengtsson-familien, som fikk sin eierandel i Komplett i forbindelse med fusjonen med NetOnNet, der oppgjøret var en kombinasjon av Komplett-aksjer og kontanter. Gjennom Siba Invest eier familien 31,7 prosent av aksjene i Komplett.

Gjenåpning, en svakere forbruker og et høyt varelager var bare noen av grunnene til at 2022 ble en stor hodepine for netthandelskonsernet. Aksjen falt over 70 prosent i 2022.

I tredje kvartal fikk selskapet et resultat før skatt på minus 43 millioner kroner. Til sammenligning fikk selskapet et positivt resultat på 74 millioner kroner i samme kvartal 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.