I 2014 ble dørene til et av Wall Streets råeste hedgefond stengt. SAC Capital, hedgefondet stiftet av superforvalteren Steven A. Cohen, ble dømt for ulovlig innsidehandel, noe som kostet fondet 14 milliarder kroner i bøter.

Hedgefond kan beskrives som verdipapirfond, ofte forbundet med stor grad av hemmelighold og høye forvaltningshonorarer, hvis mål er å skape positiv avkastning uavhengig av markedsutviklingen.

Cohen, mesterhjernen bak SAC Capital – som er oppkalt etter hans initialer, unnslapp dom, men inngikk et forlik som forhindrer hedgefondlegenden i å forvalte andres penger. 

I 2006 kåret Wall Street Journal Steven A. Cohen til «hedgefondkongen» av Wall Street. Samme år begynte den mest spektakulære innsidejakten i USA noensinne, kalt Operation Perfect Hedge.

Men «Kongen av Wall Street» har fortsatt flere strenger å spille på. 

Nå pøser han penger inn i selskapet Quantopian som skal snu den tradisjonelle hedgefondbransjen på hodet – med ren matematikk, ifølge Financial Times.

Et hedgefond av frilansere

Quantopian er et såkalt «crowd-sourced» hedgefond som bruker matematiske algoritmer for å slå Wall Street. Kvantitativ investering hvor man bruker algoritmer og matematiske modeller for å finne mønstre for å tjene penger på børsen har eksistert lenge. 

En algoritme er i korte trekk et ordnet sett med operasjoner som gir et bestemt resultat. 

Det som gjør Quantopian unikt er elementet «crowd sourcing». Kort fortalt er ideen at alle algoritmetradere kan utvikle og sende inn automatiserte algoritmer. De beste algoritmene blir brukt og belønnet med penger fra selskapet – samtidig som noen få utvalgte får bli med å forvalte penger i hedgefondet.

Steven Cohen har igjennom sitt investeringsselskap Point 72 Asset Management investert to milliarder dollar i Quantopian og har lovet å skyte inn 250 millioner dollar av sine egne penger til selskapets algoritmetradere. Nå har han begynt utbetalingene, skriver Financial Times. 

Slo aksjemarkedet i fjor

Quantopian håper å hente inn tusenvis av talentfulle matematiske tradere for å erobre Wall Street, og ryste grunnvollene i den tradisjonelle hedgefondindustrien. 

Inntil nå har selskapet delt ut svært moderate summer til tradere, men i andre kvartal skal de dele ut langt større summer, med god hjelp av Cohens svulmende forumue.

Cohen er god for 13 milliarder dollar, tilsvarende 112 milliarder kroner. Omtrent 94 milliarder av formuen forvaltes gjennom investeringsselskapet hans. 

I første kvartal i fjor fikk hedgefondet en netto avkastning på 1,93 prosent. Til sammenligning steg den brede S & P 500-indeksen 0,8 prosent i samme periode. 

Har bare to menneskelige tradere igjen

Flere og flere store finansaktører velger å satse på teknologisk muskelkraft. Den amerikanske storbanken Goldman Sachs har siden årtusenskiftet erstattet 600 aksjetradere med 200 dataingeniører som gjør den samme jobben ved hjelp av algoritmer og programvare.

Nå er det bare to menneskelige tradere igjen i storbanken. Det sa storbankens finansdirektør R. Martin Chavez under en konferanse på det amerikanske universitetet Harvard i januar.

Også i Norge er det ventet at teknologiske utfordringer kommer til å ramme en del bransjer. 

DNB-sjef Rune Bjerke sa tidligere i år, som DN da omtalte, at digitalisering og ny teknologi kan føre til at antallet ansatte i banken halveres i løpet av kort tid

I januar uttalte konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN at også han ser for seg en mulig halvering av staben i løpet av få år. Konsulentselskapet SAS Institute skrev tidligere i år et innlegg i DN der det anslår at finansnæringen kommer til å halvere arbeidsstokken det neste tiåret som følge av digitalisering og automatisering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: