Siden mandag har bildelprodusenten Kongsberg Automotive blitt handlet til to vidt forskjellige kurser på Oslo Børs og Merkur Market. Torsdag ettermiddag handles selskapet til henholdsvis 32 øre og 15 øre på de to markedsplassene.

Kapitalfondet Teleios Capital kjøpte onsdag 51,5 millioner aksjer i Kongsberg Automotive på Merkur Market for 0,1738 kroner per aksje. Samtidig solgte selskapet samme antall aksjer på Oslo Børs for 0,4143 kroner per aksje. Det ga gevinst på 0,2405 kroner per aksje som summerer seg til 12 millioner kroner.

Det sveitsiske fondet oppnådde dermed en tilnærmet risikofri gevinst samtidig som de beholdt en eierandel på 23,3 prosent i Kongsberg Automotive.

Bakgrunnen er en emisjon bildelprodusenten gjennomførte i mai til kurs 10 øre etter stor pengenød.

Tilnærmet samme aksje til ulik pris

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet tror flere investorer ikke har fulgt med i timen.

– Jeg tror dessverre dette vitner om at mange investorer ikke har fått med seg den store forskjellen, da man i prinsippet kjøper samme aksje på Merkur Market til 15 øre, mens den handles for 32 øre på Oslo Børs, skriver Johannesen i en epost.

Merkur Market er en uregulert markedsplass lansert av Oslo Børs i 2016 med mindre omfattende opptakskrav etablert for å gi selskaper mulighet til å hente risikokapital uten å ta steget til en notering på børsen.

Slik ble denne skulpturen Merkur symbolet på Oslo Børs.
– Vi har til og med oppkalt en markedsplass etter Merkur, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs
03:10
Publisert:

– Meget stor prisforskjell som investorer kan utnytte

Det er her snakk om to forskjellige aksjeposter som vil spleises sammen når Finanstilsynet har godkjent prospektet til Kongsberg Automotive i løpet av sommeren, forklarer Johannesen.

– En Kongsberg-aksje notert på Merkur Market, vil etter at prospektet godkjennes være lik aksjen som i dag handles på Oslo Børs. Det eneste som er ulikt er at man betaler dobbel pris på Oslo Børs fremfor Merkur Market, skriver Johannesen og legger til at:

– Jeg vil derimot anta at dette gapet blir mindre og mindre over tid, men per i dag er det en meget stor prisforskjell som investorer kan utnytte.

Prisforskjellen ble påpekt av investeringsdirektør Robert Næss i Nordea på Twitter onsdag.

Mandag kjøpte investorene Arne Fredly og Øystein Stray Spetalen aksjer i Kongsberg Automotive for 74 millioner kroner, hvilket har gitt dem en papirgevinst på 481 millioner kroner hver.

Flokker til selskaper med høy risiko

Johannesen i Nordnet mener å se tendenser til at enkelte småsparere flokker til selskaper med høy risiko.

– Per i dag er Kongsberg Automotive et slikt selskap.

Foranledningen til emisjonen i mai var at bildelprodusenten i april varslet et fall i omsetningen på mer enn 50 prosent. Investeringsøkonomen ser ikke videre lyst på fremtiden til selskapet.

– Med tanke på at bilsalget i lys av koronakrisen er svakt, vil også Kongsberg Automotive merke dette på kort og lang sikt. Såfremt ikke bilsalget skulle stige kraftig på relativt kort tid, ser det ut til at selskapet går en utfordrende tid i møte.

– Ikke alle har forstått hva utvanning betyr

Daglig leder i stiftelsen Aksje Norge, Kristin Skaug, ser lignende tendenser som Johannesen og forteller om en ny type private aksjonærer som tar høyere risiko enn den tradisjonelle aksjespareren.

Kristin Skaug, daglig leder i Aksje Norge
Kristin Skaug, daglig leder i Aksje Norge (Foto: Aksje Norge)

– De har gått inn i selskaper som har falt mye i den tro at de skal stige igjen, men det er ikke sikkert at de riktige rammebetingelsene er til stede for at det skal skje, sier Skaug.

Hun viser til at det blant annet er snakk om selskaper som har måttet hente inn friske penger via emisjoner, altså at det utstedes nye aksjer av selskapet.

– Det virker ikke som alle nødvendigvis har forstått hva en emisjon betyr og hva utvanning innebærer.

Skaug blir selv ringt opp av privatpersoner som spør om råd og kun er investert i én aksje av gangen. Hun forteller at dette gjelder 50 prosent av privatpersoner som dag er investert i aksjemarkedet.

Aksje Norge-sjefen har følgende råd til privatpersoner som vurderer aksjer om dagen:

– Det er lurt å ha en god plan og ikke knytte for mye følelser til aksjene man velger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.