Onsdag kveld sendte det kriserammede bildelselskapet Kongsberg Automotive ut en børsmelding om at det hadde hentet 700 millioner kroner i en emisjon.

Selskapet, som ikke lyktes med å hente penger i april, gjennomfører emisjonen ved å utstede syv milliarder nye aksjer, mens tegningskursen er 0,10 kroner. Fra før av er det utstedt 448 millioner aksjer i selskapet.

Kongsberg Automotive-aksjen ble handlet til 1,47 kroner ved stengetid onsdag. Med andre ord gjennomføres emisjonen med vesentlig rabatt på markedskursen.

Aksjen stupte da Oslo Børs åpnet fredag, og var ned 60 prosent fra start. Siden hentet den seg noe inn, og var etter ti minutter ned rundt 50 prosent.

Kursen lå like før klokken 16 på 0,74 kroner. Aksjen er dermed halvert fredag.

«Norgesrekord i utvanning»

Hovedeieren Teleios Capital Partners får drøyt 1,6 milliarder aksjer i emisjonen, og beholder dermed eierandelen på 23 prosent i selskapet. Resten er tildelt andre aksjonærer og investorer.

Kongsberg Automotive sier i meldingen at det i tillegg vil gjøre en reparasjonsemisjon som skal hente inn 300 millioner kroner. I denne vil det ble utestedet tre milliarder nye aksjer.

Aksjonærlistene viser at selskapet har vært et yndet investeringsobjekt for småinvestorer, og Nordnet troner høyt på listen over de største eierne i selskapet før emisjonen. Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen har de siste dagene kommentert utviklingen på Twitter.

– Som kjent er det gjort en emisjon på 0,10 kroner der, noe som tilsier en (dessverre) voldsom utvanning for dagens investorer, skriver han.

Ovenfor DN utdyper Johannesen.

Begrenset tilgang på kapital

– Tilgangen på kapital fra dagens investorer er svært begrenset, gitt våre økonomiske realiteter. Utsiktene til bilbransjen er heller ikke under umiddelbar bedring, noe som gjør prosessen enda vanskeligere. Derav tror jeg de måtte sette kursen såpass attraktiv slik at de fikk inn de 700 millionene de hadde behov for, skriver han i epost.

Også meglersjef Hans Haukeli i ABG Sundal Collier har kommentert utviklingen.

– Snakker vi norgesrekord i utvanning? spør han på Twitter.

Meglerhuset Kepler Cheuvreux nedgraderer anbefalingen på Kongsberg Automotive fredag til hold fra kjøp, samtidig som at kursmålet nedjusteres til 0,5 kroner per aksje fra tidligere 2,5 kroner, skriver TDN Direkt. Kursmålet blir nedjustert som følge av det økte antallet aksjer i etterkant av emisjonen i tillegg til den reduserte finansielle risikoen.

Store underskudd

Kongsberg Automotive fikk et resultat før skatt på minus ti millioner euro i første kvartal. Det er en kraftig nedgang fra første kvartal i fjor da resultat før skatt var på 19,1 millioner euro. I en investorpresentasjon fra april pekte Kongsberg Automotive på at det er betydelig usikkerhet i tiden fremover og det er utarbeidet tre ulike scenarioer for 2020 og 2021 basert på hvor alvorlig konsekvensene av koronaviruset vil bli for selskapet. Alle tre scenarioer krevde betydelig tilførsel av ytterligere likviditet.

I slutten av april meldte selskapet at de ikke klarte å hente nok penger i tide for generalforsamlingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.