Koronafrykten har ført til massivt nedsalg i aksjer, og skvetne investorer verden over søker seg nå til tradisjonelt trygge havner som gull og amerikanske statsobligasjoner.
Globalt har antall påviste smittede nå passert 100.000, hvorav vel 80.000 i Kina. Så langt har rundt 3500 mennesker dødd av viruset. Fredag ettermiddag opplyste Folkehelseinstituttet at 113 personer har fått påvist koronavirus i Norge, og at det ikke er meldt om noen dødsfall.
Hjemmekos med Netflix
Foruten de menneskelige omkostningene, har investorer tapt store penger på børsene – som har falt kraftig de siste ukene. Men noen aksjer har klart seg godt under virus-utbruddet.
Strømmetjenesten Netflix er blant de åpenbare vinnerne.
– Dette er bra for Netflix fordi folk tar det med ro og sitter hjemme og ser på tv, sier Robert Næss, investeringsdirektør for Nordea-fondene.
Netflix-aksjen er opp nesten 14 prosent i år, og en sammenstilling av analytikernes utsikter utført av CNN viser at konsensus er at aksjen skal videre opp i år.
Næss sier selskaper som driver innenfor helse, mat og drikke og infrastruktur som tele, strøm og lignende har kommet bedre ut av koronakrisen enn andre selskaper. Verst er det for bransjer som reiseliv og energi, der etterspørselen har falt dramatisk.
I helgen varslet Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels mulige permitteringer som følge av at bestillingsraten har falt med 50 prosent.
På generell basis sier Robert Næss at selskaper som har vært priset høyt på høye forventninger har falt mer på børsen enn selskaper som nå vil få svakere inntjening på grunn av den forventede lavere veksten i økonomien.
Inntjeningsveksten i år for selskapene på Oslo Børs lå for et par uker siden på 35 prosent.
– Nå ender vi i beste fall i null for året, sier Næss.
Håndsprit er den nye oljen
Oljeprisen har også kollapset nesten 34 prosent i år, og håndsprit synes å være den nye oljen. Som DN tidligere har skrevet har selskapet Kiiltoclean trøbbel med å møte etterspørselen av håndspriten Antibac og andre desinfeksjonsmiddel.
Kiiltoclean melder om 95 prosent økning i antall ordrer, og i tillegg er ordrene tre ganger så store.
Bioteknologi-, farmasi- og helseaksjer gjør det generelt bedre enn aksjemarkedet generelt, der den brede S&P 500-indeksen er ned 11 prosent siden nyttår.
Selskaper som malaysiske Top Glove, som lager gummihanker for helsesektoren, gjør det relativt sett meget bra. Amerikanske 3M, som blant annet lager ansiktsmasker, hadde en meget tøff start på året. Men etter at koronafrykten rammet i slutten av februar, er aksjekursen i 3M opp.
Investorene vedder nå på den virkelig store gevinsten: selskapet som klarer å komme opp med en vaksine mot koronaviruset. Blant konkurrentene er relativt ukjente selskaper som Moderna, BioCryst Pharmaceuticals, Gilead Sciences, Inovio Pharmaceuticals og Novamax.
Hjemme er best
Investeringsdirektør Næss sier alle selskaper som retter seg mot hjemmeorienterte varer og tjenester kan komme relativt bedre ut av krisen.
- Aksjekursen i Home Depot, som driver med innredning og utstyr til oppussing, er litt opp siden koronafrykten slo inn i aksjemarkedene for fullt den 21. februar.
- Netthandelselskapet Ebay gjør det bedre enn markedet, og det er ventet at folk handler mer på nett fremover. Amazon faller derimot i takt med markedet. Sannsynligvis fordi selskapet er priset veldig høyt på forventninger, ifølge Næss.
- Folk slutter ikke å spise, og produsenter av og drikke kan gjøre det bra. Supermarkedkjeder som tyske Rewe og franske Carrefour melder om tomme hyller, og det meldes om rasjonering og hamstring av matvarer og husholdningsartikler. Avisen The Guardian meldte om håndgemeng om toalettpapir på et supermarked i Sydney i helgen.
- Produsenter av treningsutstyr for bruk hjemme kan gjøre det bra når folk lar være å gå på treningssenteret.
- Bruken av videokonferanse øker når forretningsreiser kuttes ned. Aksjekursen i et selskap som Zoom Technologies er nesten seksdoblet siden nyttår, og mer enn doblet siden slutten av februar.
- Det samme gjelder enkelte teknologiaksjer, blant annet selskaper som det tyske programvareselskapet TeamViewer, som lager teknologi som legger til rette for hjemmekontor.
Næss sier selskapene gjerne utsetter å komme med guiding – som er selskapenes egne fremtidsutsikter – så lenge de ikke vet hvor lenge krisen varer, noe som gjør at analytikerne også venter med å komme med sine anbefalinger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.