Warren Buffett (89) er kjent for å kjøpe aksjer når børsene faller gjennom sitt Berkshire Hathaway. I 2008 og 2009 kjøpte «Orakelet fra Omaha» aksjer i blant annet General Electric og Goldman Sachs for flere titall milliarder dollar.
Wall Street Journal har gjort et intervju med nestsjefen i Berkshire Hathaway, Charlie Munger (96). Også han er tilhenger av å slå til med full kraft når gode kjøpsmuligheter byr seg.
«Vil bare komme gjennom stormen»
På spørsmål om tiden nå igjen har kommet for store aksjekjøp, svarer Munger:
– Vel, jeg vil si vi er som en kaptein på et skip når den verste stormen vi noensinne har sett er på vei. Vi vil bare komme gjennom stormen, og vi vil heller komme ut med mye likviditet. Vi spiller ikke «Oh goody, goody, alt går til helvete, la oss bruke alle reservene våre til å kjøpe aksjer», sier Munger til WSJ, og legger til:
– Warren ønsker å holde Berkshire trygt for de menneskene som har plassert 90 prosent av formuen sin der. Vi kommer alltid til å være på den trygge siden. Det betyr ikke at vi ikke kan gjøre drastiske ting eller gripe noen muligheter, men vi er konservative. Og vi vil komme ut sterke på den andre siden.
«Alle bare stivner»
På spørsmål fra WSJ-journalisten om ikke horder med administrerende direktører ringer Berkshire for å tigge om kapital, svarer Munger:
– Nei, det gjør de ikke. Den typiske reaksjonen er at folk stivner. Ta flyselskapene. De aner ikke hva i huleste de holder på med. De forhandler med myndighetene alle sammen, men de ringer ikke Warren. De stivner helt. De har aldri sett noe som dette før.
– Alle bare stivner. Og telefonen ringer ikke så den faller av røret. Alle bare stivner i den posisjonen de befinner seg i, gjentar Munger.
«Ingen har sett noe lignende»
Den erfarne investoren ønsker ikke å gjette på hvor lenge den økonomiske nedturen i USA vil vare, eller hvor ille den kan bli.
– Ingen i USA har noensinne sett noe lignende. Dette er annerledes. Alle snakker som om de vet hva som kommer til å skje, og ingen vet.
IMF spådde denne uken at den globale økonomiske nedturen ville bli verre enn finanskrisen, og at den store depresjonen på 1930-tallet er det eneste man kan sammenligne dagens situasjon med. Munger er åpen for at vi står overfor en ny depresjon.
– Så klart vi er i en resesjon. Det eneste spørsmålet er hvor stor den blir og hvor lenge den vil vare, sier Munger.
Tror ikke på depresjon
Han legger til:
– Jeg tror ikke vi vil få en langvarig depresjon. Jeg tror myndighetene vil være s aktive at vi ikke får det, men vi kan få andre problemer. All denne pengetrykkingen kan starte å skape problemer for oss.
Munger er åpen om at Berkshire Hathaway ikke vil komme uskadet fra koronakrisen.
– Vi har noen dårlige virksomheter som … vi kan være tolerant med som et medlem av familien. Andre ville allerede ha stengt dem ned. Vi har noen virksomheter, noen små, som vi ikke vil åpne igjen nå dette er over, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.