– Selv om det er vanskelig å forutse akkurat hva slags effekt koronaviruset vil ha for vårt selskap, forventer vi at de neste månedene kommer til å bli veldig tøffe.

Det sier Fabrizio Freda, toppsjef i den amerikanske sminkeprodusenten Estee Lauder.

Venter negative utslag

Og han er ikke den eneste som venter en betydelig effekt av viruset som ifølge NTB nå har smittet over 66.000 personer og 1500 døde i Kina. Det har også spredt seg til over 20 andre land.

Det amerikanske nettstedet CNBC har gått gjennom mer enn 180 kvartalsrapporter fra selskap notert på den brede S&P 500-indeksen på Wall Street, og kommet frem til at nesten én av fem selskaper som har rapportert om tall for fjerde kvartal, forventer at viruset kommer til å gi negative utslag i første kvartal 2020.

– Kinesiske kunder i mange store byer blir værende hjemme og butikker stenger eller har begrensede åpningstider for å forsøke å hindre ytterligere spredning, sier Estee Lauder-sjef Freda til CNBC.

Koster turistnæringen dyrt

Cruiseselskapet Royal Caribbean Cruises meldte tidligere denne måneden at kanselleringer kommer til å koste selskapet 65 cent per aksje i hele 2020.

– Dessverre vet ingen hvordan utbruddet kommer til å spille seg ut, og vi vet heller ikke den fullstendige effekten av viruset for oss. Vi venter imidlertid at det vil påvirke bestillinger fra Kina fremover, men spesielt i nærmeste fremtid, sier Royal Caribbean-sjef Richard Fain.

Andre selskaper, som for eksempel Apple, har tatt høyde for en potensiell innvirkning som følge av koronaviruset ved å oppgi bredere omsetningsguider for 2020.

En rekke toppsjefer har uttalt at det er for tidlig å si hva slags innvirkning koronaviruset vil ha for deres selskaps finanser, men CNBC skriver at de ulike selskapene er ventet å justere forventninger i tråd med utviklingen av utbruddet.

På den fullstendige listen over selskaper som har advart sine investorer mot effekten av koronaviruset finnes blant andre Nike, Walt Disney Company, Visa, Starbucks, Apple og og Boeing, samt ovennevnte Royal Caribbean og Estee Lauder.

I tillegg finnes også en rekke flyprodusenter, flyselskap og klesmerker på listen over selskaper som venter at koronaviruset vil gå utover deres inntjening. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.