Kl. 14 onsdag falt oljeprisen under 27,08 dollar fatet, og passerte med det laveste notering under oljekrisen i 2016. Man må helt tilbake til 2003 for å finne en lavere spotpris på nordsjøolje.

På grunn av koronavirus og brudd i Opec-forhandlinger, tvinges børsnoterte oljeselskaper til å gjøre kraftige grep med investeringene i 2020. Oljeprisen har over halvert seg hittil i år.

Amerikanske skiferoljeprodusenter har nærmest stilt seg i kø for å kutte i investeringsbudsjetter. Nå varsler det norske oljeselskapet DNO at det kutter budsjettet for 2020 med 30 prosent eller 300 millioner dollar (3,17 mrd. kroner) for å stramme opp balansen etter det kraftige oljeprisfallet som er forårsaket av koronaviruset.

Destillerier i USA har begynt å lage egne desinfiseringsmidler – og gir dem bort
Amerikanske destillerier hjelper til med å etterkomme behovet for hånddesinfeksjon midt i koronapandemien.
00:40
Publisert:

Selskapet har samtidig begynt nedbemanning og kansellert utbyttet for første halvår i 2020. Det er også blitt diskutert kostnadskutt med leverandørene, samt at nye prosjekter er lagt på is.

DNO-aksjen faller rundt ni prosent ved børsåpning onsdag. Hittil i år har aksjen falt 73 prosent.

Også andre oljeaksjer falt kraftig fra start på Oslo Børs:

  • Equinor falt 6 prosent.
  • Aker BP falt 5,3 prosent.
  • PGS falt 10,4 prosent.
  • Panoro falt 7,9 prosent.

Trekker guiding

DNO har mesteparten av sin produksjon i Kurdistan i Midtøsten, men kom i fjor for alvor tilbake på norsk sokkel. I Kurdistan vil DNO redusere antall rigger i arbeid fra seks ved starten av året til to ved utgangen av mars. Produksjonen ved DNOs viktige Tawke-felt i Kurdistan har allerede begynt å falle under 115.000 fat per dag.

Oljen DNO produserer i Kurdistan eksporteres til de kurdiske regionale myndighetene (KRG). Selskapet skriver at investeringsnivået er presset på grunn av avbrudd og forsinkelser i de månedlige betalingene fra KRG. Siste betaling kom i januar og dekket eksporten for september 2019.

DNO har besluttet å trekke sin guiding for året, inkludert produksjonsutsikter, frem til selskapet har mer klarhet i hvordan koronaviruset vil utvikle seg og hvilken direkte og indirekte effekt det vil ha på DNOs drift og finansielle posisjon.

Skalerer ned leting og boring

Lete- og boreprogrammet er også blitt skalert ned som følge av at både DNO og underleverandører er påvirket av stengte grenser, karantener og andre reiserestriksjoner.

Styreleder Bijan Mossavar-Rahmani er ved godt mot:

– Vi viste vår motstandsdyktighet og fleksibilitet under den regionale geopolitiske uroen utløst av IS rundt fem år siden og vi kan trappe opp driften kjapt når koronaviruset er puttet tilbake i flasken, sier han i en melding.

Det påpekes at DNO fastholder intensjonen om å fullføre Peshkabir-til-Tawke-gassfangsten, transport og injeksjonsprosjektet i Kurdistan for å redusere CO (2)-utslipp på Peshkabir-feltet, samt øke utvinningen på Tawke-feltet.

Styreleder Bijan Mossavar-Rahmani fikk i 2019 et honorar på 8,6 millioner kroner, fremgår det av årsrapporten lagt frem onsdag.

Flere kutter

Også BW Energy melder i en børsmelding onsdag morgen at det kutter driftsinvesteringer med 50 prosent i 2020.

I meldingen blir det oppgitt at det er utbruddet av koronaviruset som er grunnen.

– Vi tar grep for å redusere driftsutgifter i lys av markedsuroen den siste tiden, sier BW Energy-sjef Carl K. Arnet i en melding.

Panoro melder samtidig at det kutter 40 prosent av sine driftsinvesteringer i 2020. Også dette kommer som følge av lav oljepris og markedsuro etter koronavirusutbruddet.

I oppdateringen skriver Panoro at guidingen for nettoproduksjonen også er nedjustert med rundt seks prosent, fra 2600 til 3100 fat per dag til 2500 til 2900 fat per dag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.