Søndag kom meldingen om de første bekreftede dødsfallene som følge av korona-viruset i Europa.

Financial Times skriver at 152 personer i Italia er smittet av viruset, mens tre er bekreftet døde. Mandag morgen ble virustilfeller også registrert i Bahrain og Kuwait.

Tre fremtidsscenarier for koronaviruset
Dette tror ekspertene er de fremtidige scenariene for koronaviruset.
00:48
Publisert:

Oljeprisen er ned nærmere tre prosent mandag morgen til like under 57 dollar fatet. Fremtidsindeksene for de amerikanske børsene peker mot kraftig børsfall, og Oslo Børs er ned 3,6 prosent.

Så kraftig har ikke Hovedindeksen falt siden desember 2018.

Nel faller 8,0 prosent og er det mest omsatte selskapet ved åpning. Børskjempen Equinor kommer like bak med et fall på 2,9 prosent. Norwegian er ned 4,6 prosent, DNB faller 1,7 prosent, mens Yara faller 2,2 prosent.

– Det kan godt komme en kraftig korreksjon, sier Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Markets, som likevel er positiv til aksjer på seks måneders sikt.

Tredoblet antall nye smittede

Før helgen var det rådende markedssynet at kinesiske myndigheter var i ferd med å få koronaviruset under kontroll. Antall nye smittede i Kina fortsatte å falle dag for dag, og søndag var dette tallet ned i 214, det laveste siden midten av januar.

– Det var det tallet alle fulgte. De meldingene vi har fått har gått ut på at antall nye smittetilfeller i Kina har stabilisert seg eller gått ned, sier Bruce.

Mandag morgen er det et annet tall som får mer oppmerksomhet.

Antall nye smittede utenfor Kina steg søndag til 367, ifølge Verdens helseorganisasjon. Dette er en tredobling fra fredag.

Tallet er ventet å stige, da fortløpende oppdateringer allerede viser at flere er blitt smittet.

«Vil rammer verdensøkonomien hardt»

Bruce mener markedet nå fryktet at dette kan bli en pandemi, og hvilke konsekvenser det vil få. Enten vil også andre land innføre like strenge tiltak for å begrense smitten som Kina har gjort.

– Det vil ramme verdensøkonomien hardt, sier Bruce.

Alternativet er at smitten vil spre seg mer enn i Kina.

– Tror du Italia vil klare å begrense smittet på samme måte som Kina har gjort?

– Nei, det er et av problemene. I et vestlig land har du mindre kontroll på befolkningen, men vi ser allerede at tiltakene i Italia er strenge.

Sissener spår børsfall

Også porteføljeforvalter Jan Petter Sissener tror på kraftig fall på Oslo Børs mandag morgen.

- Tror den åpner minus et par prosent, sier han.

Sissener mener koronaviruset har spredd seg mer enn man trodde.

- Når byer i Italia stenger så har man kanskje ikke helt kontroll. Markedet er engstelig for spredning, sier Sissener.

Ikke lenger «V-formet»

Joachim Bernhardsen i Nordea Markets peker i sin morgenrapport på at markedet før helgen priset inn et såkalt «V-formet» forløp, der markedene først stupte, for så å stige igjen.

Nå er han imidlertid mer pessimistisk, og skriver at «trolig vil situasjonen bli verre før den kan bli bedre».

– Før helgen var det tegn til at dette kanskje kom til å gå fort over, men med spredningen utenfor Kina som potensielt kan ramme den vestlige verden, så ser det ut som om dette kan foregå lenger enn det markedet har priset inn. Man kan forvente urolige markeder, sier han.

Aksjer mest utsatt

Nordea Markets-analytikeren understreker at det er aksjemarkedene som er mest utsatt for korona-frykten.

– Det gikk ikke lang tid etter de første tilfellene av viruset ble påvist før man fikk det initielle «sell-offet». Der rentemarkedet i større grad har tatt innover seg at det kan holde på lenge, så kan aksjemarkedene virke «tilfreds». Det virker som det blir tatt lettere på de potensielle, negative effektene, sier Bernhardsen.

Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, er tydelig på at risikoviljen er på vei ned. «Markedsreaksjonene er entydige», skriver han i sin morgenrapport.

Koronaviruset skaper spøkelsesbyer og tomme veier
Reiserestriksjonene i Kina er svært effektive.
01:49
Publisert:

– Gullprisene stiger videre, og nærmer seg toppnoteringene fra 2011/2012. Bekymringen for at viruset ikke bare vil bremse kinesisk oljeetterspørsel, men også etterspørselen i flere industriland, bidrar til å sende oljeprisen ned med nesten fire prosent siden fredag morgen.

Om aksjemarkedet tror Østnor at det virker som om det er en tro på snarlig gjeninnhenting. Samtidig er analytikeren klar på at verdsettelsen av aksjer virker å være på den dyre siden.

–Det er vanskelig å tolke det på noen annen måte enn at investorene forventer at konsekvensene av koronaviruset ikke vil påvirke hverken omsetning eller inntjening i særlig grad. Optimismen skyldes trolig også forventninger til mer stimulerende politikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.