Investorene på Oslo Børs har hatt noen brutale uker på Oslo Børs, etter at koronavirusets spredning kom ut av kontroll og oljeprisen stupte. Siden 20. februar har hovedindeksen falt med nesten 30 prosent, men i forrige uke hentet den seg inn over fire prosent.

Mandag ser det mørkere ut. Fra start falt Oslo Børs nesten fire prosent, men i løpet av den første timen hentet seg inn og ved 12-tiden ned 2,91 prosent.

  • Norwegian-aksjen åpnet dagen med å falle over 20 prosent, men har hentet seg inn igjen og er ned rundt 10 prosent klokken 12.00. Siden staten la frem krisepakken til luftfarten torsdag kveld har aksjen til flyselskapet stupt.
  • Alle børsens 25 tungvektere falt fra start. Equinor, DNB og Nel var alle blant de mest omsatte aksjene og ned over fire prosent. Ved lunsjtider er det kun Bakkafrost av tungvekterne som er svakt opp.
  • Moody's Investors Service nedgraderte kredittratingen på Norsk Hydro til Baa3 fra Baa2, ifølge en melding mandag. Selskapet faller 6,85 prosent på børsen.
  • Børsen får ingen hjelp av oljeprisen. Den er ned over syv prosent til 25,39 dollar fatet. Kronekursen har styrket seg noe i morgentimene. Én dollar koster 11,59 kroner, mens én euro koster 12,38 kroner.
  • Oljeselskapet Aker BP varslet mandag morgen et investeringskutt på 20 prosent. Selskapet falt 3,23 prosent fra start.
  • Wallenius Wilhelmsen varslet sine aksjonærer at de kansellerer utbytte og sender opptil ti skip i opplag. Investorene svarer med å sende shippingselskapet ned 7,79 prosent.

Ble ikke enige om krisepakke

Sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank forteller ukens svake start skyldes at den amerikanske kongressen ikke klarte å bli enige om en økonomisk redningspakke på 2000 milliarder dollar.

– Det kommer de likevel til å klare i løpet av et par dager. Det reelle problemet er at virusspredningen skyter i taket. Nå går det opp for folk hvor ille det kommer til å bli. Det kommer til å bli en sur dag og en veldig sur uke, sier han.

I forrige uke la en rekke land store økonomiske redningspakker på bordet. Denne uken vil investorenes oppmerksomhet flyttes, mener Børsum.

På stupet av finanskrise

– I forrige uke var det nesten finanskrise. Det så ikke sånn ut i aksjemarkedet, men i kreditt- og rentemarkedet sto man på kanten av stupet. Da handlet det om finanspolitikken og hva sentralbankene skulle gjøre. Nå vil markedet flytte fokuset mot virusspredningen, sier han og fortsetter:

– Hvor ille blir det i USA? Når ser man effekt av tiltakene i Italia? Når får man gå tilbake til et normalt liv? Dette kommer til å bli viktige spørsmål fremover. Kortsiktig er det lett for politikerne å prioritere folks helse, men på sikt vil det bli et valg mellom det og at økonomien dør. Det er et valg som er veldig, veldig vanskelig.

Sjeføkonomen forteller at antallet koronatilfeller stiger raskere i USA, enn noen andre steder, fordi landet har begynt med utstrakt testing.

– Det kommer til å komme dårlige nyheter i USA, og jeg tror befolkningen vil få panikk når de ser hva som skjer. Jeg er veldig spent på hvordan det blir i Norge. Vi kan ikke vite ennå om tiltakene er sterke nok, eller om de er for sterke. Det blir en spennende uke, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.