Oslo Børs følger opp det kraftige børsfallet i USA onsdag kveld og faller kraftig ettermiddag.

Hovedindeksen faller over åtte prosent og er nå ned over 30 prosent siden toppen ble nådd 17. januar.

Så langt denne uken er Oslo Børs ned over 18 prosent, noe som er den verste børsuken siden finanskrisen.

ECB skuffet

Hovedindeksen vaket lenge rett under syv prosent nedgang torsdag, men falt brått ytterligere etter at den europeiske sentralbanken (ECB) besluttet å holde styringsrenten uendret på null prosent.

Resten av det europeiske aksjemarkedet faller også på nyheten om at renten holdes i ro. ECB legger torsdag frem en omfattende pakke som innebærer at sentralbanken vil øke kjøp av verdipapirer med ytterligere 120 milliarder euro i løpet av 2020.

Det kommer i tillegg til de eksisterende verdipapirkjøpene på 20 milliarder euro per måned.

DNB og Equinor faller hardt

Norges Bank har også annonsert at de vil gi ekstraordinære lån til de norske bankene, for å forsikre bankene om at likviditeten skal være god nok.

Børsfallet er bredt, men spesielt oljeaksjene faller tungt etter at oljeprisen har falt rundt seks prosent til 33,5 dollar fatet.

Equinor er ned 8,6 prosent, DNB faller 8,5 prosent, mens Aker BP er ned 13,2 prosent.

Norwegian faller 24 prosent.

Kronen svekkes også kraftig, og er rekordsvak mot både euro og dollar.

Oslo Børs hardt rammet

Oslo Børs er nå en av de børsene i verden som faller mest. Årsaken til dette, er at børsen rammes både av koronaviruset og oljeprisfallet.

Hovedindeksen satte for alvor nedover i slutten av februar, da markedet begynte å ta innover seg at koronaviruset var i ferd med å spre seg til andre land utenfor Kina.

Forrige uke tok børsfallet en liten pustepause, men denne uken har det fortsatt med full styrke. Siden børsen stengte fredag forrige uke har hovedindeksen falt over 14 prosent, noe som er den verste uken siden finanskrisen.

Stemningen surner

Onsdag kveld falt de amerikanske børsene rundt fem prosent, og dermed hadde Dow Jones falt over 20 prosent, noe som markerte slutten på en aksjeoppgang som har vart siden finanskrisen.

I løpet av de siste døgnet har det skjedd flere ting som har forverret stemningen i markedet. Verdens helseorganisasjon erklærte onsdag kveld utbruddet av koronaviruset som en pandemi, og Donald Trump innførte innreiseforbud til USA fra Europa.

Fremtidsindeksene for de amerikanske børsene indikerer at Wall Street vil falle ytterlige 4,5 prosent torsdag ettermiddag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.