Mandag etter lunsjtid norsk tid m eldte den amerikanske legemiddelgiganten Moderna at deres koronavaksinekandidat skal være 94,5 prosent effektiv, ifølge foreløpig data. I tillegg skal den tåle lagring i kjøleskapstemperatur i opptil 30 dager.

Aksjer steg over hele verden, og Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,9 prosent til 909 poeng, og indeksen var dermed for første gang over 900 poeng siden koronakrisen traff markedene for fullt i slutten av februar. Også oljeprisen fikk et løft, som dro med seg oljerelaterte aksjer på Oslo Børs.

Moderna-aksjen skjøt fart på Nasdaq-børsen, men har roet seg litt og er i skrivende stund mandag ettermiddag norsk tid opp 7,5 prosent.

«Game changer»

Det er ikke mer enn én uke siden amerikanske Pfizer og tyske BioNTech også la frem oppløftende nyheter om sin vaksinekandidat. Resultatene fra det første stadiet av fase 3-testingen viste at deres vaksinekandidat kan være over 90 prosent effektiv.

Disse resultatene var også basert på foreløpig data.

I likhet med Pfizer og BioNTechs vaksinekandidat er også Modernas tuftet på såkalt «budbringer RNA»-teknologi. Ifølge CNBC er dette en ny tilnærming til vaksiner som bruker genetisk materiale for å provosere frem en immunrespons.

– Med en effektivitetsrate på 95 prosent mener jeg dette er en «game changer», sier Moderna-sjef Stephane Bancel, ifølge CNBC.

Modernas konkurrent Pfizer faller mer enn fire prosent på New York-børsen, mens samarbeidspartneren Biontech er ned 15 prosent.

Modernas koronavaksinekandidat skal være 94,5 prosent effektiv.
Modernas koronavaksinekandidat skal være 94,5 prosent effektiv. (Foto: Hans Pennink/AP/NTB)

Pfizer-sjef Albert Bourla skriver i en melding på Twitter at han er begeistret over Moderna-nyheten.

«Våre selskaper deler samme mål, nemlig å slå dette forferdelige viruset. I dag gratulerer vi alle hos Moderna og deler deres glede over disse oppløftende resultatene», heter det i meldingen.

20 mill. doser i USA

Ifølge Moderna forventer det å ha rundt 20 millioner doser av vaksinen klar til utsendelse i USA innen slutten av året. For hele 2021 sier legemiddelgiganten at det er på rett spor til å produsere 500 millioner til én milliard doser på global basis.

Neste steg blir å søke om godkjennelse fra amerikanske myndigheter, nærmere bestemt Food and Drug Administration (FDA).

Det ble allerede i august klart at Moderna har inngått en avtale med amerikanske myndigheter om levering av 100 millioner doser av vaksinen, i tillegg til en opsjon om kjøp av ytterligere 400 millioner doser.

Ifølge CNBC har USA investert til sammen 2,48 milliarder dollar i selskapets vaksineutvikling, per august.

Tror det var priset inn i markedet

– Det blir en tøff periode med mye lockdown i en periode fremover, men jeg tror at markedet vil se gjennom det nå når vi har fått to vaksiner, sier forvalter Martin Mølsæter.

Han tror det verste ligger bak oss. Mølsæters norske fond First Generator har i stor grad vært investert i såkalte verdiaksjer med tung industrieksponering som led mest under koronakrakket. Når verden nå lysner igjen går det langt bedre med fondet.

Hans største posisjon, industrikonsernet Elkem, stiger syv prosent mandag.

– Jeg mener at man skal sitte med mye sykliske aksjer, råvarebaserte aksjer sånn som Elkem og Hydro. Jeg tror det er riktig sted å være, sier han, og peker på at råvareprisene har steget – og vil stige mer.

– Det har vært tvangssparing under Covid-19. Folk har spart mye penger og nå ser vi at det etter hvert skal løsne opp. Da får du en «catch up-behov» for å kjøpe nye ting. Dingser lages av kobber, aluminium også videre. Så jeg tror markedet i økende grad vil posisjonere seg for det, sier Mølsæter.

Forvalteren mener den nye vaksineteknologien er god fordi dersom den fungerer kan man lage vaksiner mye raskere. Dersom viruset muterer, kan man altså ganske raskt komme med en ny og tilpasset, mener han.

Finansmarkedene reagerer ikke like positivt på Moderna sin vaksine som det gjorde på Pfizer og Biontech sin. Mølsæter tror Pfizer sitt gjennombrudd økte sjansene for at Moderna sin også ville fungere og at dette var priset inn i markedet.

Mølsæters globale fond, First Global Focus, har levert en avkastning på 15,6 prosent hittil i år. First Generator har falt mellom 4,7 og 3,4 prosent avhengig av fondsklasse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.