De fleste asiatiske børsene faller tirsdag morgen, med Hong Kong i spissen ned 2,77 prosent og Kina ned 1,27 prosent. Den kinesiske valutaen faller også, og har nå falt sammenhengende i 14 dager. I juni falt valutaen med 3,3 prosent mot dollaren, som er den dårligste måneden noensinne, skriver Financial Times.

Tirsdag koster en dollar 6,6998 kinesiske yuan. Det er ifølge finansavisen Washington Journal det laveste siden august 2017.

Lavere eksport

Kinesisk eksport til USA økte med 5,4 prosent første halvdel av 2018, viser nye tall ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Det er en markant nedgang fra fjoråret på 13,9 prosentpoeng, og kan være et tegn på at handelskrigen allerede har påvirket handelsforholdet.

Junitallene viser at kinesisk eksport til USA var 23,8 prosentpoeng lavere enn fjorårets.

Markedsanalytiker Ayko Sera i Sumitomo Mitsui Trust Bank sier til Reuters at det allerede er tydelig at handelskrigen vil skade kinesiske bedrifter.

– Det er derfor vi har sett et stort salg av kinesiske yuan og aksjer. Jeg tror det vil fortsette til i hvert fall 6. juli, sier hun til avisen.

På knappe seks måneder har verdier tilsvarende 1600 milliarder dollar forsvunnet fra de to kinesiske børsene. Det tilsvarer den årlige verdiskapingen for Canada, verdens tiende største økonomi.

Hva skjer fredag?

Fredag vil USA i første omgang sette en toll på 25 prosent på kinesiske varer tilsvarende 34 milliarder dollar. Tollen vil hovedsakelig ramme industrien, med et bredt spekter av maskiner på listen. Forbrukergoder som klær og telefoner ikke blir rammet.

Kina har lovet å gjengjelde tollen i samme styrke.(Vilkår)