Internasjonale børser reagerte jevnt over positivt på den amerikanske sentralbankens rentebeslutning i går. Sentralbanken vil trappe ned støttekjøpene fortere enn tidligere signalisert og åpner for seks renteøkninger de neste to årene for å få bukt med galopperende inflasjon. Beslutningen blir karakterisert som en overraskende og kraftig oppjustering av de tidligere anslagene.

Samtidig forbereder flere investorer seg på langvarig uro, noe rentehoppet i USA, omikronsmitte, Kina-kriser, sanksjoner, inflasjon og forsyningskaos får skylden for.

De tre toneangivende indeksene på Wall Street åpnet torsdag i pluss, men dro siden i ulike retninger. Nasdaq-indeksen var på et tidspunkt ned nær tre prosent, men hentet seg noe inn mot slutten av handelsdagen.

Slik så det ut ved stengetid:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, falt 0,09 prosent
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, falt 2,47 prosent
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, falt 0,88 prosent

Stiger på renteøkning

Noen selskaper som tidligere har gjort det godt i perioder med økte renter, gjør det godt i dag, skriver CNBC og nevner blant annet storbankene JPMorgan Chase, Citigroup og Bank of America, som alle steg rundt tre prosent.

Andre sliter mer. Teknologidominerte Nasdaq tynges blant annet av Tesla, som endte ned over fem prosent. Aksjekursen har falt betydelig den siste måneden, blant annet etter flere nedsalg fra grunnlegger og storaksjonær Elon Musk.

Adobe endte ned over ti prosent etter at selskapet melder at de trolig vil gjøre det dårligere enn forventet i år, mens Apple, verdens største selskapet målt i markedsverdi, falt 4 prosent.

Grafikkortprodusenten Nvidia falt 6,8 prosent, mens aksjehandelsplattformen Robinhood falt nær syv prosent. Utleieselskapet Airbnb hadde heller ingen god dag, og endte ned syv prosent.

Et av unntakene er telekom- og teknologiselskapet AT&T, som ble en av dagens vinnere med en stigning på om lag 7 prosent. Selskapet ble tidligere denne uken oppgradert av Morgan Stanley fra selg til hold.

Øker tempoet

Den amerikanske sentralbanken (Fed) annonserte onsdag kveld norsk tid at den har besluttet å kutte 30 milliarder dollar av de månedlige støttekjøpene i måneden fremover, som betyr at støttekjøpene kan være helt utfaset i mars, mot midten av 2022 tidligere. Det gir handlingsrom til å øke styringsrenten fra null.

Median-estimatet blant medlemmene i Feds pengepolitiske komité, er nå tre renteøkninger i 2022 og tre i 2023, kom det frem i de økonomiske prognosene som banken publiserer samtidig som rentebeslutningen sin. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.