De toneangivende indeksene på Wall Street åpnet blandet fredag, mens markedet ventet i spenning på talen fra USAs sentralbanksjef Jerome Powell på årets Jackson Hole-konferanse.

Idet Powell begynte å prate snudde alle de tre indeksene betydelig ned. Underveis i talen rakk indeksene å snu til oppgang, før de på ny pekte svakt nedover.

Utover dagen fortsatte de toneangivende indeksene fallet. Med dette faller nøkkelindeksene for andre uke på rad. Slik så de tre hovedindeksene ut da Wall Street stengte:

  • Industritunge Dow Jones falt 3,03 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite falt 3,94 prosent.
  • Brede S&P 500 falt 3,37 prosent.

Dette er Wall Streets verste dag på over to måneder. Sist industritunge Dow Jones falt like kraftig var i mai.

«Det som må til»

Fallet på ukens siste handelsdag kommer etter at sentralbanksjef Powell i sin tale fredag ettermiddag norsk tid advarte om at det vil bli «smertefullt» å få ned den stadig høye prisveksten.

– Dette er de uheldige konsekvensene ved å redusere inflasjonen. Vi vil fortsette frem til vi er sikre på at jobben er gjort, sa Powell.

Han antydet i talen at sentralbanken vil fortsette å øke renten samt holde den høy for å temme inflasjonen.

Samlingen i Jackson Hole kom etter at Fed sent i juli på ny hevet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng.

John C. Williams, president og administrerende direktør i Federal Reserve Bank of New York, Lael Brainard, nestleder i styret til Fed, og Jerome Powell, sentralbanksjef, i Teton National Park der finanstopper fra heleverden møttes til Jackson Hole-samlingen fredag.
John C. Williams, president og administrerende direktør i Federal Reserve Bank of New York, Lael Brainard, nestleder i styret til Fed, og Jerome Powell, sentralbanksjef, i Teton National Park der finanstopper fra heleverden møttes til Jackson Hole-samlingen fredag. (Foto: Jim Urquhart / Reuters / NTB)

Bakgrunnen for de dramatiske rentehevingene er den voldsomme inflasjonen som skyller over USA, i likhet med store deler av verden for øvrig. I juni ble inflasjonen i USA målt til 9,1 prosent, som er det høyest nivået siden 1981.

I etterkant av Powells tale sa sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank til DN at det store spørsmålet nå er hva som skjer på rentemøtet i september. Velger Fed en dobbel eller trippel renteheving, altså 0,5 prosentpoeng eller 0,75 prosentpoeng.

– Slik markedet ser det er sannsynligheten 50/50. Jeg holder en knapp på at de kjører en runde til med trippel renteheving. Rett og slett fordi tegnene fra arbeidsmarkedet viser at det går bra. Jobless claims er svakt fallende, så jeg tror Fed kanskje setter renten opp en kraftig gang til for og så begynne å stramme inn, i og med at renten nå er på et nøytralt nivå, sa Johansen.

Inflasjonstall lavere enn ventet

Den viktige inflasjonsindikatoren i USA, kjent som kjerne-PCE, var opp 4,6 prosent på årsbasis i juli. Tallene viser hvordan amerikanerne bruker pengene sine, og er en av Federal Reserve sine foretrukne inflasjonsmålinger

Resultatet var noe lavere enn ventet, da det på forhånd var anslått en oppgang på 4,7 prosent på årsbasis, ifølge Trading Economics. På månedsbasis var kjerne-PCE opp 0,1 prosent, mot en ventet oppgang på 0,3 prosent.

Til sammenligning lå tallet i juni på 4,8 prosent.

Den totale prisveksten gikk ned 6,3 prosent på årsbasis i juli, den totale prisveksten inkluderer mat- og energipriser.

To kvartaler med fall i bnp

Torsdag viste reviderte tall for bruttonasjonalprodukt for andre kvartal viser et fall på 0,6 prosent i USA.

Amerikansk bruttonasjonalprodukt (bnp), som er verdien av alt som produseres av varer og tjenester, og et vanlig mål på det økonomiske aktivitetsnivået, ble revidert til et fall på 0,6 prosent i andre kvartal i USA, målt i årlig takt.

Da tallene ble lagt frem i slutten av juli, før revideringen, viste det en nedgang 0,9 prosent. På forhånd var det ventet en nedgang på 0,8 prosent, ifølge en konsensusprognose fra Trading Economics.

Fallet kommer etter et fall på 1,6 prosent i første kvartal. Den siste tiden er det stilt spørsmål ved om den amerikanske økonomien allerede er inne i en resesjon, som ofte er definert ved at økonomien faller i to kvartaler på rad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.