I februar fortalte DN om full krise i Plantasjen, etter at eierselskapet Ratos la frem sine tall for 2018.

Dette har knyttet spenning til hvordan fremtiden vil se ut for den nordiske plantegiganten.

Onsdag morgen la Ratos frem tallene for første kvartal, som viser at Plantasjen har et driftsresultat før avskrivninger på minus 147 millioner kroner (ebitda). Selskapet omsatte i første kvartal for 576 millioner kroner.

Sier gjelden må forbedres

Til tross for dårlige resultater, går omsetningen likevel opp tre prosent fra samme periode i fjor. Selskapet hadde da et ebitda på minus 176 millioner og omsatte for 557 millioner kroner.

Til sammen har selskapet gått over 300 millioner kroner i minus det siste halvåret.

Ved slippet av tallene for fjerde kvartal i vinter annonserte også Ratos at de ville spytte inn 200 millioner kroner for å kunne få en lavere belåningsgrad, noe som de gjentar i den siste rapporten.

Videre skriver det børsnoterte fondet at de driver selskapene sine med balansert gjeld, og at lønnsomheten i Plantasjen målt opp mot gjelden må forbedres. Plantasjens netto rentebærende gjeld steg fra 2,5 milliarder kroner i første kvartal 2018 til 2,6 milliarder kroner i første kvartal i år.

Et svakt 2018

Det var en hel del som hadde gått feil for plantegiganten i fjor, der Ratos ved fremleggelsen av tallene for fjerde kvartal skrev ned verdien på selskapet med 600 millioner svenske kroner.

Fjorårets fjerdekvartal viste et tap av driftsresultat før avskrivninger på 155 millioner kroner. I omsetning hadde Plantasjen også et fall på to prosent det samme kvartalet.

Uken før krisetallene ble offentliggjort sluttet også Plantasjen-sjef Daniel Juhlin på dagen, etter ett år i lederstolen.

Ifølge Ratos' årsregnskap var resultatene preget av ulønnsomme samarbeidsavtaler og høy ukurans i varelager. Det var i 2016 at det børsnoterte fondet kjøpte opp hagekjeden, for 600 millioner lavere enn meglerhusene hadde estimert.

Plantasjen har 140 butikker i Norge, Sverige og Finland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.