Gjødselgiganten Yara har hatt et tung periode på Oslo Børs så langt i år. Mandag ettermiddag var aksjen ned rundt 14 prosent siden årsskiftet og syv prosent den siste måneden, omsatt for rundt 326 kroner.

Selskapet skuffet stort og leverte langt under forventningene da det la frem tall for fjerde kvartal i starten av februar. Yara endte opp med et resultat før skatt på 765 millioner kroner, mot en forventning på 1,5 milliarder kroner.

Alle de tre deltagerne i DNs ukeporteføljekonkurranse har hatt Yara-aksjen inne i varmen i år, men en etter en har de mistet troen på god avkastning. Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets kastet den på dør for tre uker siden, mens forvalter Alexander Larstedt Lager i Arctic Fund Management dumpet den for to uker siden.

Dyr kuldeperiode

Denne uken er det derimot analysesjef Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets som ikke lenger satser på Yara, etter å ha anbefalt selskapet siden årets første uke. Samlet har aksjen gitt porteføljen hans en negativ avkastning på 13,5 prosent

– Hovedårsaken til at vi tar ut Yara er at vi går inn i en periode som er sesongmessig svak, og det er motvind på estimater i det korte bildet, skriver han i en oppdatering til DN.

Analysesjefen trekker frem at Yara er verdens største produsent av ammoniakk, som brukes til produksjon av blant annet gjødsel.

– Den viktigste innsatsfaktoren er gass og hovedmarkedet er Europa, der har det vært unormalt kaldt over en lengre periode, som fører til økte gasspriser. Det vil kunne skvise marginene til Yara i det korte bildet, forklarer Westby.

Westby kvitter seg samtidig med undervannsentreprenøren Subsea 7, og tar heller inn seismikkselskapet Spectrum.

– Vi fremhever Spectrum som vårt toppvalg innen seismikksektoren. Det er et av de beste spillene man kan gjøre på høyere oljepriser og økende investeringsvilje fra oljeselskapene. Spectrum er en rendyrket multiklient-aktør og har en lite kapitalintensiv forretningsmodell, på lik linje med sin storebror TGS, skriver han.

Uenige om B2Holding

Blant de to øvrige deltagerne er det uenighet om inkassoselskapet B2Holding den kommende uken. Tunaal i DNB Markets tar denne uken selskapet ut av porteføljen etter at aksjen ga en negativ avkastning på 7,4 prosent sist uke, mens Larstedt Lager i Arctic ønsker det velkommen. B2Holding er den siste uken ned rundt åtte prosent på Oslo Børs.

– B2Holding viser en svært god utvikling i vekst og lønnsomhet. Selskapet har de siste fem kvartalene krevd inn mer på sine porteføljer enn forutsatt, og har gjort dette med en økende driftsmargin. Fremover vil selskapet få lavere skatt og lavere finansieringskostnader. B2Holding hentet også penger i markedet sist uke, og dette gir kapital til videre vekst, forklarer Larstedt Lager.

Sist uke ble det kjent at inkassoselskapet går inn i det franske markedet med kjøp av 100 prosent av aksjene i selskapet Negociation et Achat de Creances Contentieuses (NACC) for en selskapsverdi (EV) på 90 millioner euro.

– Selskapet har tidligere lykkes svært godt i nye markeder, påpeker han.(Vilkår)