– Å ta avgjørelser under følelsesmessig stress er ganske dumt, sa aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til DN torsdag.

Panikk fungerer sjelden bra.

– Ikke prøv å endre stil eller mål på grunn av noen dager med uro. Hold deg til en gjennomtenkt strategi for hvor mye av midlene som skal være i ulike typer investeringer, sier han.

Ny normal volatilitet

Børsene i USA falt på ny kraftig torsdag. Dow Jones falt med 4,2 prosent, mens både Nasdaq og S&P 500 falt med like under fire prosent. Børsraset fortsetter i Asia med Tokyo-børsen som sluttet ned 2,3 prosent. Dermed er det ventet betydelig i Europa også.

Geraldine Sundstrom.
Geraldine Sundstrom. (Foto: Javad Parsa)

– Nå går vi trolig tilbake til et mer normalt område. Men det ser ut til at veien mot normal volatilitet går via en overflod av volatilitet, sa Pimco-forvalter Geraldine Sundstrom tidligere denne uken.

Hun tror man må regne med større svingninger i aksjemarkedet fremover, men at markedet overreagerer for øyeblikket.

– Det er slikt markeder gjør. Men det er ingen grunn til å slå alarm på det nåværende tidspunkt, for de grunnleggende forholdene er relativt gode, sier hun.

«Sitt stille»

– Sitt bom stille, for vi skal høyere opp, men vi skal nok litt ned før vi skal opp igjen, er aksjeforvalter Jan Petter Sisseners råd til investorene.

Han tror markedet kan falle rundt fem prosent til før det snur. Med et stabilt makrobilde, tror han resultatfremleggelsene fra de store selskapene kan bli førende for børsutviklingen fremover.

– På kort og mellomlang sikt, så er det definitivt resultatfremleggelsene og guidingen som vil prege kursfastsettelsen, tror Sissener.

Burde kanskje kjøpe mer

I saken torsdag mente både Tunaal og aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea at det verste fallet er over.

Ingvild Borgen Gjerde.
Ingvild Borgen Gjerde. (Foto: Klaudia Lech)

– Vi tror det vil gå over, og da bør man kanskje kjøpe mer, sier Gjerde.

Gjerde peker på at studier viser at mesteparten av veksten i aksjemarkedene skjer i noen ganske korte perioder, og at disse ofte er rett før og rett etter en korreksjon.

- Mot slutten av en oppgangsperiode er avkastningen høyere enn gjennomsnittet, så risikoen for å selge seg ut for tidlig er større enn for å være med på nedturen, sier hun.

– Kan falle bratt

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets mener vi er i en veldig spesiell situasjon der vi ikke har hatt et fall i aksjemarkedet på mer enn fire prosent på halvannet år.

Peter Hermanrud.
Peter Hermanrud. (Foto: Fartein Rudjord)

Mandag sa han at han tror Oslo Børs kan komme til å falle minst ytterligere fem prosent de neste par ukene.

– Det er grunn til å være nervøs for at det faller videre en uke eller to og det kan falle ganske bratt. Men det går bra med økonomien rundt oss og veldig bra med selskapenes inntjening, så det vil være en uvanlig situasjon om markedene faller på varig basis på dette nivået. Vanligvis snur ikke aksjene ned før du har sett en varig svekkelse av økonomien som vi ikke har sett ennå. Jeg tror ikke man skal være så veldig nervøs på lang sikt, sa Hermanrud.(Vilkår)

Full fyr i Sveriges NATO-debatt
02:12 Min
Publisert: