Gruveselskapet Element har i hele år vært en veddeløpshest for et kobbel av ukjente enkeltinvestorer. Etter at selskapet byttet ut sitt gamle navn Intex Resources og annonserte satsing på kryptovaluta har stadig nye navn dukket opp og forsvunnet ut av aksjonærlisten til selskapet.

Siste innskudd er håndballspiller Chris André Beilegaard Inglingstad (23) fra Oslo.

Toppscorer med millionformue

Ifølge en fersk aksjonæroversikt dukker Inglingstad opp på listen som 17. største aksjonær med aksjer til en verdi av 1,7 millioner kroner.

Det er første gang 23-åringen er på listen. Ved utgangen av 2017 hadde Inglingstad også aksjer i hydrogenselskapet Nel til 3,2 millioner kroner.

Inglingstad spiller for Nordstrand håndballklubb som ligger i annendivisjon, som er den tredje høyeste divisjonen i Norge. Han har tidligere spilt for Fjellhammer, Sandnes og Lillestrøm. I fjorårets sesong ble han toppscorer i ligaen med 200 mål på 20 kamper, og bidro til å spille Nordstrand opp på en annenplass i en av de fire avdelingene i andre divisjon, like bak Vålerenga.

Siste tilgjengelige ligningstall for 23-åringen viser at han i 2016 hadde null kroner i inntekt, og en formue på 21 millioner kroner.

I juni solgte han en hjørneleilighet med terrasse i sjette etasje på Majorstuen i Oslo. Den fikk han 6,25 millioner kroner for, 50.000 kroner mer enn prisantydning. Han eier fortsatt to boliger i Oslo i tillegg til en eiendom på Trysil.

Inglingstad ønsker ikke å kommentere saken.

Kan ha papirtap på 107.000

Aksjonæroversiktene kommer med tre dagers etterslep hvilket betyr at Inglingstad kan ha solgt eller kjøpt aksjer denne uken.

Dersom han sitter med samme beholdning har aksjene hans enten beveget seg flatt eller falt i verdi med syv prosent, som gjør at han kan ha gått i null eller ha et urealisert tap på 107.000 kroner i sin korte ferd i Element.

«Dødsspirallån»

Etter at Element varslet sin satsing på kryptovaluta mangedoblet aksjer seg raskt. I mai kunngjorde gruveselskapet at det vil skaffe seg 37 prosent av aksjene i Marokkos nest største gruveselskap, CMT, gjennom å kjøpe opp et annet marokkansk gruveselskap.

Element påpekte at CMT i alle år har hatt en «sjenerøs utbyttestrategi».

Styreleder Lars Beitnes (til venstre) i Element. I bakgrunnen er administrerende direktør Cecilie Grue i selskapet og administrerende direktør Pierre Vannineuse i Alpha Blue Ocean.
Styreleder Lars Beitnes (til venstre) i Element. I bakgrunnen er administrerende direktør Cecilie Grue i selskapet og administrerende direktør Pierre Vannineuse i Alpha Blue Ocean. (Foto: Gunnar Blöndal)

For å finansiere oppkjøpet av CMT inngikk Element en låneavtale med forvaltningsselskapet Alpha Blue Ocean som består av mange små lån på 50 millioner kroner hver som kan konverteres til aksjer basert på snittkursen de ti foregående dagene. Slike låneavtaler har ofte sendt aksjekursen i en nedadgående spiral, og får gjerne tilnavnet «dødsspirallån».

Finansgiganter kaster seg på

Siden Element 6. mai i år varslet om kjøpet i Marokko og låneavtalen med Blue Alpha har aksjekursen falt med 55 prosent. I midten av juni begynte to store internasjonale finansinstitusjoner å vedde på videre kursfall for aksjen, såkalt shorting.

Den britiske kapitalforvalteren GSA Capital Partners, som driver med kvantitativ algoritmehandel, har gradvis økt shortposisjonen sin i Element igjennom sommeren, og sitter nå short på 1,11 prosent av de utestående aksjene i selskapet.

Siden GSA Capital begynte å shorte i juni har Element-aksjen falt 20 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Til daglig leder Inge en databedrift. På fritiden ratter han en Ferrari på bane. – Motor er utrolig moro.
Salget av dyre sportsbiler når nye høyder. Det gjelder også interessen for banekjøring.
02:22
Publisert: