Lørdag nådde kryptomarkedet en ny bunn da verdens største kryptovaluta bitcoin falt til nivåer godt under 20.000 dollar. Søndag har samtlige store kryptovaluta på ny hentet seg inn, med en oppgang på mellom fem og 18 prosent. Bitcoin selges igjen for over 20.000 dollar.
Dogecoin er blant valutaene som har merket størst oppgang. Det er en såkalt memecoin – en kryptovaluta uten noe annet formål enn humor, og som har fått en slags kultstatus blant krypto-entusiaster
Søndag klokken 08.19 norsk tid hoppet valutaen opp syv prosent etter at Tesla-sjef Elon Musk tvitret «jeg vil fortsette å støtte Dogecoin». På spørsmål fra en annen tvitrer, bekreftet Musk at han fortsatt kjøper valutaen. På sitt meste stiger dogecoin 20 prosent søndag.
Dette er ikke første gangen dogecoin er blitt påvirket av Musks tvitring. I fjor steg valutaen med flere tusen prosent etter at Musk blant annet spøkte med at dogecoin skulle bli den offisielle valutaen på mars.
Skal man tro kryptoanalytiker i Arcane, Vetle Andreas Gusgaard Lunde, betyr ikke dagens dogecoin-eksempel at twitterkongen Musk har makt over kryptomarkedet til evig tid.
– For mindre kryptovalutaer har dette en kursdrivende effekt. Men det siste halvannet året har vi sett at effekten har avtatt i styrke og vi får mindre utslag enn tidligere når Musk tvitrer, sier Lunde til DN.
– Manglende reguleringer
– Musk er langt fra den eneste personen som kan påvirke kryptomarkedet uten annet enn å gi en godkjennelse, sier kryptoanalytiker i Arcane Sofia Blikstad til DN.
Hun mener en betydelig del av industrien, fra memecoins til NFT-er, har vist seg å være svært lydhør overfor kjendisers «godkjennelse». Prisene på NFTer – altså såkalte non-fungible token, et bredt spekter av digitale, immaterielle eiendeler i form av alt fra digitale kunstverk, musikk, dataspillfigurer og digitale designersko, har også krasjet de siste månedene.
– Men i en krise tørker likviditet overalt. Grunnen til at memecoins tilsynelatende ikke dumper like hardt som større navn, er fordi det ikke er tilstrekkelig likviditet – en får ikke solgt nok til å gjøre en betydelig forskjell.
Både Blikstad og Lunde mener sosiale mediers makt i kryptomarkedet er et bevis på at markedet mangler reguleringer og er umodent.
En såkalt «relief rally»
Selv om kryptomarkedet opplever en mild opptur søndag, betyr ikke dette at markedet endelig har nådd bunnen, mener analytikerne.
Lunde forklarer det med at nedsalgsperioder som den kryptomarkedet nå har vært vitne til, ofte blir etterfulgt av en «relief rally» som vil si at markedet henter seg inn igjen.
– Stenger bitcoin på over 20.000 dollar så er det lovende, men det er for tidlig å tenke at nedsalget er ferdig.
Klokken 22.00 søndag kveld er valutaen på ny over 20.000 dollar. Lundes uttalelser ble gjort tidligere på dagen, da bitcoin ble omsatt til 19.600 dollar. I løpet av søndagen har valutaen steget over seks prosent.
«Sun utvasking»
I skrivende stund preges kryptomarkedet av likvidering av posisjoner, som driver prisene og stemningen i markedet lavere. Blikstad mener dette kan betraktes som en «sunn utvasking» i form av at de store spillerne innenfor kryptomarkedet ikke klarer å tilbakebetale lån og selger seg raskt ut.
– Som langsiktig investor ønsker man ikke å være i et marked som blir drevet av kortsiktig prisbevegelser og spekulasjon, som, hvis vi er ærlige, kryptomarkedet stort sett har vært de siste par årene. Det er fortsatt mange skjeletter i skapet, men dette vil på et tidspunkt tømme seg selv, sier hun og legger til:
– Når det er så enkelt for kryptofondet 3AC å samle to milliarder med dårlig gjeld, så må man anta det også er annen dårlig gjeld der ute.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.