Kvinner slår menn på børsen. Det er konklusjonen til Nordnet etter en gjennomgåelse av avkastningen til deres 70.000 kunder de siste 14 månedene.

I denne perioden fikk 12.000 kvinnelige sparere i snitt en avkastning på 25 prosent, mens mennene måtte ta til takke med 18 prosent – det samme som oppgangen på Oslo Børs.

– Menn er mer aktive og har ofte en overdreven selvtillit. Det er ikke nødvendigvis en fordel i aksjemarkedet, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til DN.

Får ikke betalt for risiko

Syv prosentpoeng forskjell i avkastning er mye, men tallene er egentlig verre enn de ser ut. For menn tar generelt større risiko på børsen enn kvinner, og normalt burde de da gjort det bedre enn kvinner når børsene stiger, og svakere i fallende marked. Mennene har i snitt tapt for kvinnene, tross kraftig børsoppgang.

– De får ikke betalt for å ta risiko, og forskjellene hadde kanskje vært enda større hvis børsene hadde falt i disse 14 månedene, sier Sættem.

Bjørn Erik Sættem i Nordnet har sjekket avkastningen til kvinner og menn. Det ble klar seier til kvinnene, selv om mer risikovilje burde ha vært lønnsomt de siste 14 månedene.
Bjørn Erik Sættem i Nordnet har sjekket avkastningen til kvinner og menn. Det ble klar seier til kvinnene, selv om mer risikovilje burde ha vært lønnsomt de siste 14 månedene. (Foto: Nordnet) Mer...

Nordnets gjennomgåelse viser at det er små forskjeller i hvilke fond menn og kvinner velger. Men blant deres kunder er menn langt mer villige til å handle aksjer i små selskaper med store svingninger.

Sikter og bommer

Sættem mener mye av forklaringen er at selvsikre menn tror de kan «time» oppturer og nedturer i markedet.

– Jeg har selv flere ganger forsøkt å time markedet, ved å selge ned når det har kommet en rekke med dårlige nyheter. Men som regel klarer jeg ikke å kjøpe meg inn igjen før kursene er høyere enn da jeg solgte, sier han.

Ingvild Borgen Gjerde i Nordea forklarte hvorfor det er så vanskelig å treffe, som i forbindelse med børsfallene tidlig i februar. Hun sier mesteparten av veksten i aksjemarkedene skjer i korte perioder, og disse kommer ofte rett før og rett etter en børskorreksjon.

– Mot slutten av en oppgangsperiode er avkastningen høyere enn gjennomsnittet, så risikoen for å selge seg ut for tidlig er større enn for å være med på nedturen, sa hun.

Kristian Tunaal i DNB anbefalte også folk å sitte stille gjennom «godværskorreksjoner» der markedet faller mens økonomien er god.

Noen få store vinnere

Ifølge Sættem har kvinner som er aktive aksjehandlere i snitt fire handler i måneden hos dem, mens menn handler 12 ganger i snitt.

– Det er typisk mannfolk. De fleste klarer ikke å treffe, og da taper du mot indeksen, sier han.

Men han sier det også er en mindre gruppe svært aktive aksjehandlere som gjør det svært godt.

– De oppnår eventyrlig avkastning når de handler ofte. Vi har lurt på hvordan de får det til og snakket med dem som lykkes. Det som kjennetegner dem er at de er veldig disiplinerte og har en strategi som de følger konsekvent og de handler gjerne bare i bestemte aksjer der de kjenner handelsmønsteret, sier han.

Oppskriften på gevinst

For dem som ikke har tid eller evner til å være blant de aller beste, har Sættem en enkel strategi som han mener vil gi god avkastning over tid.

– Det avgjørende er at du har høy aksjeandel og nok sparing, det er ikke så viktig hvilket fond du velger eller at du timer kjøp og salg, sier han.

Nordnet har svært stor andel menn blant kundene, og skjevheten er større enn i hele befolkningen. Men menn sparer uansett mer i aksjer enn kvinner, og dermed får de større gevinst på volum, selv med dårligere avkastning, mener Sættem.

– Selv i gode tider taper menn mot kvinner, men de vinner til slutt fordi det er flere som sparer i fond og aksjer og større beløp, sier han. (Vilkår)