Det norske batteriselskapet Kyoto Group kaster om på lederkabalen.

Toppsjef Christopher Kjølner vil gå av for å forfølge andre muligheter utenfor selskapet. Han går på dagen, men vil være tilgjengelig for selskapet i en overgangsfase. Kjølner ble ansatt i april i år. Finansdirektør Camilla Nilsson tar midlertidig over frem til en ny sjef er på plass.

Kyoto-aksjen faller fire prosent ved børsåpning mandag.

Verst av børsnykommerne

Kyoto-aksjen har falt 70 prosent fra emisjonskursen i kapitalinnhentingen i forbindelse med at selskapet ble notert på lavterskelbørsen Euronext Growth i mars i år. Det gjør selskapet til den av årets børsnykommere som har gjort det svakest.

Den erfarne næringslivslederen Eivind Reiten er styreleder i selskapet, og sier i en børsmelding at Kjølner har levert på oppgavene sine. Overfor DN ønsker han ikke gå inn på hvem som initierte prosessen, men sier at styret var sentral i prosessen.

– Christopher og styret har funnet at våre veier skilles nå, også vil vi se etter en ny toppsjef, sier han.

– Vi er i en spennende oppbyggingsfase nå fremover, så vi trengte en rask løsning, sier Reiten.

– Jeg ønsker Kyoto-teamet alt godt når de fortsetter å kommersialisere selskapets spennende teknologi. Jeg er sikker på at selskapet vil spille en viktig rolle i omstillingen bort fra fossilt brensel, sier Christopher Kjølner til DN.

Rokerer

I tillegg til sjefsavgangen varsles det at nye direktører kommer inn i selskapet.

  • Susanne Vinje, som kommer fra Hydro, blir med fra april 2022 som sjef for virksomhetsområdet Sourcing & Supply Chain.
  • Henrik Holck-Clausen, som kommer fra HR i Schneider Electric, vil fra februar 2022 være HR-sjef i Kyoto.
  • Peter Iversen tar over rollen som anskaffelsessjef på permanent basis. Også midlertidig teknologidirektør Bjarke Buchbjerg får stillingen på permanent basis.

På toppen av det skal tidligere Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn gi råd til ledelsen om forretningsutvikling og kommersiell utrulling, opplyses det. Kjetil Bøhn er fjerde største aksjonær i Kyoto med 6,09 prosent av aksjene gjennom sitt private investeringsselskap KB Management.

Kjetil Bøhn skal bli rådgiver for Kyoto-ledelsen.
Kjetil Bøhn skal bli rådgiver for Kyoto-ledelsen. (Foto: Elin Høyland)

Hentet 184 mill. i første halvår

Kyoto ble etablert i 2016 og jobber for å drifte og selge termiske batterier med navnet Heatcube. Produksjonen av de første enhetene har startet og selskapet signerte nylig første kommersielle kontrakt for batteriløsningen med en batterileasing-avtale med Aalborg Forsyning i Danmark. I første halvår hentet selskapet 184 millioner kroner.

I løpet av samme halvår tapte Kyoto 16 millioner kroner før skatt. Ved utgangen av juni var egenkapitalen oppført til rundt 175 millioner kroner. Kontantbeholdningen var på rundt 159 millioner kroner. I dag er Kyoto priset til rundt 157 millioner kroner på Børsen.

I styret sitter en hel rekke personer med erfaring fra norsk industri, mange fra Norsk Hydro. I tillegg til Reiten, sitter blant annet også tidligere Yara-sjef Thorleif Enger og Valinor-sjef Pål Selboe Valseth, i styret.

Hydro er største eier med 9,01 prosent av aksjene i Kyoto gjennom selskapet Hydro Energi Invest.

Nest største eier er Valinor med 8,55 prosent av aksjene. Valinor er heleid av vindkraftgründer Lars Helge Helvig.

Tredje største aksjonær er Kyoto-grunnlegger Jon Bøhmer. Gjennom selskapet Terraform eier han 6,62 prosent av aksjene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.